Björn har tagit sin sista bild

BjörnDet är med stor sorg Vårgårda fotoklubb nås av beskedet att kamraten och medlemmen Björn Röhsman i onsdags stilla och lugnt insomnat. Vi har därför bett en av hans närmaste vänner, Jan von Steijern, att skriva ett par ord till hans minne.

Jag lärde känna Björn 1976 under en Fältbiologisk Orienteringskurs på Göteborgs Universitet. Vi har sedan dess följts åt genom åren och gjort otaliga minnesvärda strövtåg med våra kameror i såväl hemmanaturen som i fjällen och på Island för att nämna något. Björn har alltid varit intresserad av fåglar och växter på våra turer. Många kanske inte vet, att Björn även har varit flitig dykare. Tillsammans med sin bror Leif gav de år 1983 ut boken “Under Vattenytan”.

Björn var inte bara en erkänt duktig fotograf, han var också känd över hela världen för sina Bildspelsproduktioner under åren på Victor Hasselblad AB. Dessa  producerades förtjänstfullt ihop med bl.a. den duktige musikern Peter Wiberg. De har även samarbetat i andra Bildspelsprojekt bl.a. i det sista om Tåkern.
År 1982 gav Björn ut en bok om bildvisning “Bilder på vägg”.

Vi fotovänner minns dock den timide Björn främst för hans outtröttlighet, klokhet, ödmjukhet, kapacitet, styrka, hjälpsamhet och för hans breda kunskaper. Kunskaper som han alltid var villig att frikostigt dela med sig av, inte bara inom fotografi och bildspelsproduktion utan även inom områden som datorteknik och digital bildbehandling.

Björn fanns alltid, när vi behövde hjälp och lämnar ett stort tomrum efter sig! Vi är många som redan saknar honom. En stor förlust för FotoSverige och Världen. Björn blev 66 år.

/ Jan von Steijern