Bengt Öberg-14 februari

Romernas vardag och Konsten att se

Jag heter Bengt Öberg och har arbetat som pressfotograf. Först på Aftonbladet och sedan GT i Göteborg. De senaste 30 åren på Bohusläningen i Uddevalla. Eftersom jag i mitt dagliga värv mest fotograferat människor i en eller annan situation, har jag, åtminstone tillfälligt hamnat i en period där jag dras till natur och landskapsfotografering. En kontrast till det mer hektiska nyhetsfotograferandet.

Del1: Romernas vardag i Rumänien – allt emellan soptipp och förskola.

Hösten 2013 fick jag möjlighet att följa med Erikshjälpens representanter till Rumänien för besök hos ett par hjälporganisationer som arbetar på plats för att skapa en drägligare situation på plats för Romerna. En oöverstiglig uppgift kan tyckas. Vi besökte allt ifrån bebodda soptippar till fungerande förskolor. Det råder stor skepsis till journalister och fotografer varför jag försökte dölja min stora Nikon och i stället jobba med en liten Fuji.

Del 2: Fotografera – konsten att se. Tankar och erfarenheter efter 35 år som pressfotograf.

Spegellöst, fullformat, storformat. 16, 24, 36, 50 megapixel. 100 aktiva autofokuspunkter på längden och tvären. Bugfixar, firmware, ny software hela tiden. Backup på backupen. Nya RAWuppdateringar. 8, 16, 32 bitar. Hur vill vi ha det? Vart är vi på väg och vad vill vi åstadkomma med vårt fotograferande? Efter pausen tänkte jag dela tankar kring hur vi, eller åtminstone jag, tänker om bilder och teknik med tanke på den explosiva utveckling som hela tiden pågår. Stort ämne men det kan vara väl värt att reflektera över i alla fall.