Höstprogrammet 2017

Vi välkomnar alla medlemmar till höstens träffar hos Vårgårda Fotoklubb!

Om inget annat anges gäller TISDAGAR klockan 19 i klubblokalen

Vecka 37 – 12 september Marie Mattsson

Med vildmarken bakom knuten

Sedan jag flyttade till Göteborg från huvudstaden för tre år sedan har jag verkligen ansträngt mig för att lära känna min närnatur. För mig betyder det vardagliga fotograferandet mycket, och med Delsjöns friluftsområde alldeles bakom knuten har jag kunnat vara ute ofta och följa både ljusets och årstidernas gång. Vid första anblick tycks området mest bestå av hundratals motionärer, fotbollsplaner och välbesökta badplatser, men tittar man närmre finns det mycket att upptäcka. Vilda djur, både stora och små, har hittat sin plats trots (eller kanske till och med på grund av) den ständiga närvaron av människor.

Mitt fotograferande består både av spontana möten och lång väntan på rätt ögonblick. För mig är upplevelsen halva nöjet av fotograferingen, men jag vill gärna förmedla känslan av ögonblicken. Ibland blir det milda, ljusa toner och andra gånger dramatiska underexponeringar. Även naturens texturer och linjer fascinerar mig, och dyker det inte upp några djur kan jag istället förlora mig i mönstret hos ett förmultnande asplöv.

Med mina bilder från Delsjöområdet vill jag visa mångfalden och det vackra i det som finns på hemmaplan, och att man inte alltid behöver åka till exotiska platser för att få fina naturupplevelser. Jag hoppas kunna inspirera till en och en annan upptäcksfärd i hemmamarkerna

Vecka 39 – 26 september Jens Hauser + Utskriftskväll/Kamerans Grunder

Miss, miss, miss – LYCKAD 

Under min föreläsning vill jag inte bara visa upp mina djur- och landskapsfotografier från olika platser runt jorden utan jag vill framför allt berätta och beskriva vilka strapatser, vedermödor och ibland misslyckanden som har krävts för att få fram de mer lyckade bilderna. Det är inte alltid så lätt att förstå hur många misslyckanden det behövs för att få ett lyckat.

Efter Jens föredrag (och fikapaus) kan vi delta antingen på Utskriftskväll (rabatterat pris) eller på genomgången av Kamerans grunder  med Kristoffer Sahlén.

 

 

 

 

 

Vecka 41 obs! två tillfällen
Torsdag 12 oktober – Bildernas Stad i Kyrkans hus

Lördag 14 oktober – Fotoutflykt Göteborg

 

 

 

 

 

Vi beger oss till Göteborg för att fotografera gatans/stadens liv och miljö. Vi blir guidade av Inger Palo och (förhoppningsvis) någon mer person, som tar oss till intressanta platser och miljöer och fotograferar det vi ser och upplever på plats. Kanske det blir några bilder vi kan ta med till bilddiskussionerna den 24 oktober? Mer info om tider m.m. under någon av de tidigare klubbkvällarna.

Vecka 43 obs! två tillfällen
24 oktober – Pedagogisk bildkritik – Bilddiskussioner

Under kvällen fikar vi tillsammans och pratar bilder. Mia kommer att berätta skillnaden mellan s.k. pedagogisk bildkritik och annan bildkritik som oftast handlar om tekniska frågor och tips. Vi förmedlar till varandra vilka bildupplevelser vi får när vi betraktar varandras bilder. För att detta ska vara möjligt behöver du som planerar att komma ha med dig 1-3 bilder på ett USB-minne, alternativt ta med dig en bärbar dator.

Torsdag 26 oktober – Bildernas Stad i Kyrkans Hus

Vecka 44
FOTOFESTIVALEN

Vecka 46 – Torsdag 16 november Bildernas Stad i Kyrkans Hus

Vecka 47 – 21 november

Vi planerar att återigen ha en gemensam bildvisning med medlemmarnas bilder. Syftet är att vi ska ha en fin stund tillsammans där vi delar med oss av våra bilder och vårt bildskapande. Med hjälp av bilderna som skickas in digitalt görs ett enkelt bildspel som visas under kvällen. Visningen kommer att ske under avslappnade och trevliga former, där fotografen får möjlighet att berätta lite om sina bilder (Exv; var och när man tog dem, och ev vilket budskap/tankar man ville förmedla med bilden/bilderna.) För att detta ska bli möjligt behöver vi få in 1-5 bilder per medlem som planerar att komma just den kvällen. Temat är helt valfritt från varje fotograf. Bilderna ställs till 1080 pixlar längsta sidan för att passa projektorn innan de skickas in. Maila dina bilder till miaolovsdotter@gmail.com senast fredagen den 10 november. Namnge varje bild med namn och nummer i den ordning du vill att bilderna ska visas. Ex mia_olovsdotter_1, mia_olovsdotter_2 osv. Vill du visa ett rörligt bildspel med musik till tar du med dig det till kvällen. Bildspelet får då inte vara mer än 5 minuter. Denna information behöver Mia också ha senast den 10 november.

Vecka 49 – 5 december
Avslutning.
Tipstolva med Claes Hillén + hemlig/a bildvisare

Styrelsen VGFK