26 april: Upptäcktsresande i egna hembygden


Tore Hagman har försörjt sig som fotograf sedan början av 1980-talet. Under åren som gått har ett stort fokus legat på bokproduktion, både åt förlag och som egna satsningar. I de allra flesta fall har kameran varit riktad mot naturen.

I yrkeslivet har jag varit lyckligt lottad som fått ägna mig åt det som varit min hobby. För mig har naturen alltid varit, och är allt jämt, en oerhört viktig kraftkälla. I alla år har jag också känt en passion för fotografi i största allmänhet. Denna har tilltagit med åren, och inspirationen kommer numera smygande från nya håll. Det har bidragit till att min motivinriktningen tagit nya vägar under senare år.

Jag kom till en punkt där jag kände att jag fotograferade om samma motiv år efter år och att all fotografisk tid gick åt att ta nya bilder av gamla motiv. Jag ville något mer! Jag drabbades av en inre konflikt där jag ställde mig själv mot väggen. Samtidigt som den pågick började jag inse att den landsbygd jag växt upp i och de samhällena som finns runt omkring har genomgått stora förändringar. Kanske kunde detta vara något att berätta om i bild, tänkte jag.

Idag har jag hittat en flertal nya fotografiska arbetsuppgifter som stimulerar och när jag fotograferar natur försöker jag varje gång tänka. Hur kan jag fånga detta motiv på ett nytt sätt. Det är långt ifrån varje gång det lyckas, men det är en uppfodrande utmaning.

Så kom Civid-19, med allt vad det innebar av försiktighetsåtgärder. Inga utlandsresor. Alla uppdrag i kalendern strukna. Utställningar framflyttade. Om det fanns något positivt som pandemin förde med sig så var det att det blev mer tid för fotografering.

Mitt bildföredrag kommer att kretsa kring dessa tankar. Hoppas du har tid och lust att se och lyssna!

Vi hälsar Tore hjärtligt välkommen till Vårgårda Fotoklubbs tredje distansmöte den 26 april kl. 19:00!
Så här deltar du.


Arrangemanget sker i samverkan med Kulturens Bildningsförbund

Webbplats för Vårgårda fotoklubb