Än är det krut i gubben!

Så var vi då framme vid tidpunkten att göra en intervju med Jan Grahn inför Natur 2012.

Jan, du blev vid 82 års ålder vald till Årets naturfotograf 2011, hur kändes det?
Jo det kändes jättebra, och framför allt överraskande. Man kan inte förvänta sig att en man i min ålder får ett sådant pris, det ska ju gå till en ung människa. Jag har skrattat gott åt kommentarer kring detta, de flesta  trodde jag fick det priset för många år sedan, men där hade de fel…

Det är svårt att göra en intervju med dig utan att tala om din ålder. Vet du om att den yngste föreläsaren på festivalen är 16 år.
Ha ha, det är vad man kan kalla bra spännvidd. Vid 16 års ålder hade jag inte börjat fotografera. Den äldsta bilden jag kommer att ha med i mitt föredrag togs när jag var 17 år, då med en Zeiss Ikonta 4,5 x 6 med svartvit film. Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. 1957 hjälpte mina föräldrar mig så att jag kunde köpa min första Hasselbladare. Från den dagen fram till 2005 var det uteslutande analogt fotograferande för min del.
2005 blev det ett digitalt bakstycke till bladaren och jag var en period testfotograf för Hasselblad.
– Ska du som är så gammal börja med digitalt, sa folk till mig då, men för mig var det ett självklart steg. Numera så blir det även en del fotografering med småbildskamera då jag tagit upp mitt fågelfotograferande igen, men man blir mer av en knäppare men en så smidig kamera. När man får upp bladarn på sitt stativ så blir man mer fotograf, man får tänka och man blir noggrannare.

Tidsnära och förflutet – den underbara resan, har du kallat ditt föredrag!
Javisst, en resa i tiden, jag kommer i huvudsak att använda bilderna från min jubileumsutställning som visades i Trollhättan för 2 år sedan. Bilder från hela min aktiva period som fotograf. Jag kommer utan manus och rakt ur hjärtat att berätta bakgrunden om hur många av dessa bilder blev till.

Hur många gånger har du visat bilder i Vårgårda?
Det kan jag inte svara på, men det är fler än 10.

Vad gör du i framtiden Jan?
– Ja, det får vår herre bestämma, men jag är minst lika aktiv idag som någon gång tidigare. Kom nyss hem från Skanör – Falsterbo där jag plåtat flyttfågel och före det var jag i Rondane nationalpark. Ett par dagar i veckan är jag ute tidigt och tittar efter Kronhjort och Älg. Gubben ligger inte på latsidan direkt och har inga som helst planer på att sluta fotografera.
Just nu håller jag på att förbereda en utställning på Naturhistoriska riksmuseet i med start 30:e Januari  och en aktivitet med Camera Natura i februari.

Undertecknad vill uppmana er alla att komma till kulturen lördagen den 3 november Kl 10:15. Om det är ren underhållning att tala i telefon med Jan Grahn så måste det vara lyx att få se och höra hela hans föredrag. Tack för pratstunden Jan och lycka till i Vårgårda

 

Webbplats för Vårgårda fotoklubb