Att fotografera är som ett virus!

I vår intervjuserie ”Fem frågor”  har så turen kommit till den kände och prisbelönte fotografen Hans Strand. Då jag når Hans på en sprakig mobiltelefon är han på väg till ett föredrag med Christer Fuglesang. För Hans är det dock självklart att ta tid till att svara på ett par frågor, allt för att öka intresset inför Natur 2012, Fuglesang får vänta!

Hans Strand, Varmt välkommen till Vårgårda och Natur 2012. Du har ju varit en av landets mest exponerade fotografer i många år nu men om du skulle beskriva dig själv med egna ord, hur skulle det låta då:
– Jag fotograferar uteslutande landskap, inte mycket växter och djur. Stora och små landskap. Utmaningen finner jag i att söka personliga vinklar, gärna i de små landskapen, de stora och uppenbara Landskapen är inte alltid det mest intressanta utan det kan finns lika fantastiska motiv runt husknuten. Det storslagna, vackra och uppenbara då man kommer till en ny plats är ofta redan fotograferat av tusentals fotografer så jag söker gärna andra vägar, gärna i ett ”mindre” landskap. Jag är något av en ”slow starter” som först vid 25 års ålder började fotografera vilket kanske är ett bra exempel på att det aldrig är försent att sätta igång, säger Hans.

Du kallar ditt föredrag för ”Året runt”, vad kommer besökaren att få uppleva?
– Alla bilder hänger i hop med min bok med samma namn vilken beskriver landskapets skiftningar under de fyra årstiderna, inget unikt egentligen men jag har gjort det från min egen synvinkel. Bilderna är från 1986 och framåt och som idé har detta projekt snurrat i mitt huvud i många år. Boken har jag jobbat med de senaste fem åren och den finns redan nu i handeln.

Du har varit med ett tag och vunnit stora priser och utmärkelser, men vad ger dig ny inspiration i ditt fotograferande?
– För mig handlar det om en samhörighet med naturen och när jag kommer ut med kameran så blir det den som sammankopplar mig med naturen. Första gången jag tittade i en sökare var under en resa till USA och jag var 25 år gammal. När jag såg naturen på detta nya sätt förstod jag att det var det jag skulle ägna mig åt, sedan den dagen har jag varit helt fast i fotograferandet. Det är som ett virus som inte går att bota, skrattar Hans.

Har du några spännande projekt som pågår just nu?
– Jodå, jag håller på med en bok om Arktis och en om Island, detta är båda långsiktiga projekt som innefattar gamla och nya bilder. Jag finner det väldigt intressant att mina äldre bilder från den analoga tiden i mångt och mycket håller hög klass och jag använder även dem i mina kommande projekt. Jag har alltid tyckt att en bild ska göras klar direkt i kameran. I den digitala världen kan man visserligen förbättra sina bilder i sin egen personliga framkallnings-process men fortfarande gäller att de måste vara bra rakt ur kameran. Man kan inte göra bra vin på dåliga druvor hur mycket man än vill.

Vad ser du själv mest fram emot under årets festival?
Det hela är en social grej, man träffar gamla kamrater och nya människor. Jag går gärna på bekantskapsträffen, äter god mat, tar en pilsner och träffar nya människor. Vi fotografer har stor samhörighet trots att vi bor på olika ställen i landet. Vi fotograferar dessutom oftast ensamma. Festivalen blir då ett perfekt tillfälle att möta vänner som jag inte träffar så ofta för att snacka lite skit.

Vi tackar Hans för snacket och uppmanar er att ta chansen att anmäla er till festivalen. Den officiella anmälningstiden går mot sitt slut men än är inte biljetterna slut. Gör din anmälan på http://109.73.165.49/~vgfkse/natur-2012/anmalan-natur-2012/

Vill ni bekanta er mer med Hans Strand och hans bilder rekommenderar vi ett besök på hans webbplats http://www.hansstrand.com

Webbplats för Vårgårda fotoklubb