Bildernas stad 2017

BILDERNAS STAD 2017  

VI är glada att presentera Bildernas Stad 2017, som inleds med tre bildvisningar i Kyrkans Hus under februari/mars. Samtliga visningar är helt gratis och Fika kommer att säljas till ett mycket förmånligt pris. Ingen bokning, det är först till kvarn som gäller. Alla är hjärtligt VÄLKOMNA!

(Bildernas stad är ett samarbete mellan Vårgårda Fotoklubb och Vårgårda Kommun)

PROGRAM:

Torsdagen den 2 februari – Kyrkans Hus

“Kameran och livets bildfragment” – Gunnar Berglund

Gunnar Berglund beskriver sitt livs fotografiska resa. Hans bildvisning är en blandning av ungdomens bildsökande till dagens fotografiska fortsättning. Idag är naturen den främsta inspirationskällan. ”Kameran låter mig frysa och bevara bildfragment som annars skulle gå förlorade i livets strida ström.”

Gunnar är göteborgare, men medlem i Vårgårda Fotoklubb. Han fotograferar lika gärna hemmavid som på mer exotiska platser. Hans motto inför en fotovandring är: ”Nu går jag ut i naturen och låter mig hänföras!” 

Torsdagen den 23 februari – Kyrkans Hus

”50 år med kamera” – Tore Hagman

För 50 år sedan köpte Tore Hagman sin första systemkamera. Han fick genast ett stort intresse för den fotografiska bilden, men vad han inte visste då var att fotograferingen så småningom skulle bli både passion och levebröd. I programmet ”50år med kamera” plockar Tore Hagman lite här och lite där i sitt stora bildarkiv, från resor långt bort men framför allt bland bilder som etsat sig fast på ett annat sätt än på filmen eller den digitala sensorn. Tore Hagmans bildvärld är dokumentär och bygger på möten med natur och människor.

Torsdagen den 16 mars – Kyrkans Hus

Att hitta sin livskvalité i naturfoto” – Håkan Nunstedt

Håkan Nunstedt från Norra Björkö har gjort sig ett namn som djurfotograf och började tidigt sin bana på de viltrika platåbergen Halle-och Hunneberg. Numera har han vidgat sitt motivområde att också innefatta landskap och stämningar, men fortfarande hämtar han de flesta av sina motiv i den västgötska naturen. Håkans berättelse tar upp det faktum att kameran gett honom livskvalité.

 

___________________________________________________________________

Bildernas Stad 2016 – “Möten”
Vi är väldigt glada att få hälsa årets Bildvisare välkomna till evenemanget “Bildernas Stad 2016 – Möten” som är ett samarbete mellan Vårgårda Fotoklubb och Vårgårda Kommun. Bildvisarna i år heter Tore Hagman, Anna Ulmestrand, Claes Thorberntsson, Jan Grahn samt elever från Sundlergymnasiet.

Samtliga bildvisningar äger rum klockan 19.00 på torsdagar i Kyrkans Hus (förutom Tore Hagmans som är i Kulturen) Visningarna är helt gratis och då det inte går inte att boka platser är det först till kvarn som gäller. Fika kommer att erbjudas till mycket rimligt pris efter visningarnas slut. Mer information och bilder från bildvisarna följer. Varmt välkomna!

Tore HagmanTorsdagen 29 september i Kulturen.

 

Anna Ulmestrand – Torsdagen 6 oktober

Makrots sanning. Anna Ulmestrand/N kommer från Hisings Kärra i Göteborg och hämtar kraft och energi i naturen intill. Hon arbetar som Art Director på vardagarna och fotograf på lediga tider – för att rensa hjärnan! “Fotografering är som yoga för själen” anser hon. ”Frisk luft i kombination med rörelse frigör mängder av endorfiner för kroppen och kickstartar min kreativitet. Jag är beroende av det för att kunna fungera”. Hon började fotografera redan vid 13 års ålder men den första digitala kameran med ett makro införskaffades för drygt 12 år sedan och i det objektivet hittade hon verkligen hem. Anna fotograferar alltså uteslutande makro, alltid på frihand och aldrig med blixt.

Hon har föreläst i både Finland, Åland, Norge och runt om i Sverige, nu senast för Canon on tour på Scandinavian Photo i Malmö. Hennes foton har figurerat i en mängd fototidningar, bl a FOTO, Camera natura, Naturfotografen och hon har även agerat makrodomare. Anna håller workshops och går att se som lärare online för moderskeppet.se. Förutom det har hon även skapat 3 egna fotoböcker. Att hon är en kreativ själ fick hon bevis för 2013 då hon vann 1 a pris i nationella delen av EISA Maestro Photo contest med juryns motiveringen att ”Fantasi och originalitet avgjorde”. 

Anna hämtar sina motiv nästan utslutande i naturen och hennes föredrag kommer att handla om vad som egentligen kan kallas en rättvis avbildning. Ett makroobjektiv har en förmåga att förvandla något vardagligt till spännande och annorlunda tack vare sitt korta skärpedjup. Den låter oss fokusera på ett enda område, en enda punkt eller figur och är ypperligt redskap till att låta fantasin blomma ut! Ibland kan man inte ens avgöra vad det är man ser på och det behöver man inte heller. Makrot tillåter oss att kliva in i en annan värld som är precis lika verklig och rättvis som en landskapsfotograf, men en som är totalt annorlunda! Ändå är det precis samma natur man fotograferar. Jag minns inte hur många gånger jag häpnat över motiven man snubblar över i naturen, om det så är i en bubbla eller i ett enkelt blad. Att allt på jorden hänger ihop och är i symbios med och av varandra blir väldigt uppenbart vid dom tillfällena… den bilden hoppas jag förmedla vidare.

Claes Thorberntsson – Torsdagen 13 oktober

Karga landskap. När man är född och uppvuxen kring Bohuskusten så har det blivit en naturlig sak att ofta besöka det karga landskapet, lanskapet som snabbt ändrar skepnad beroende på väder och vind, det är där Claes trivs som bäst. 2009 så köpte han sin första systemkamera efter att ha fått lite pengar över från en fastighetsförsäljning. Claes hade då inga planer på att flera dagar i veckan besöka den bohuslänska kustlinjen eller att med nyfunna fotovänner varje år göra veckolånga fotoresor runt om i Europa, nä tanken var med den nyinköpta kameran att på sin höjd föreviga barnens uppväxt eller resorna till medelhavet eller så. Idag är foto för Claes väldigt stort; han håller bildföredrag på fotoklubbar, och tillsammans med Viktor Sundberg/PN så anordnar han fotoutbildningar inom naturfoto. 2015 fick Claes äran att få vara med på Nordens största naturfotofestival vilket han tyckte var mycket hedrande.Det blir minst en fotoresa /år numera för att vidga sina vyer och för att se och hitta nya motiv. Island, Skottland och Norge har besökts ett flertal gånger. Mer lär det förhoppningsvis bli. Claes har även fått äran att vinna lite fototävlingar både lokalt och på nationell nivå. 2014 så vann han Fotosidan Masters med en bild från Island, och att komma etta av ca 3500st bidrag var stort. Claes arbetar som gruppledare på ett större varuhus, driver eget företag kring sin fotografering där även bröllop och porträtt står på agendan. Fritiden tillägnas förutom fotografering till familjen. Mat och dryck samt resor är andra intressen.

Jan Grahn – Torsdagen 20 oktober

Tidsnära och Förflutet. Att vistas i naturen med kamera har för Jan Grahn blivit ett sätt att leva. Han har hållit på länge och har blivit något av en nestor i svensk naturfotografi. Bäst trivs han i hemmamarkerna runt Trollhättan och i landskapen nära Västergötland. Även om fåglarna är favoriter finns inga motiv som enligt Jan är för obetydliga att fångas med kameran. Det stora  finns inte sällan i det lilla. Jan Grahn  har på många sätt blivit uppmärksammad för sitt sätt att hantera  kameran och sitt sätt att berätta. Nu kommer han på nytt till Vårgårda för att kåsera till sina bilder