Bildvisningar

Under 2 dagar har du möjlighet att se 12 st bildvisningar på Vårgårdas stora scen Kulturen. Under dessa 12 tillfällen visar inte mindre än 18 fotografer upp sig och sina bilder.

Bildföredrag i Kulturen Fredag 30 oktober

12:00 Invigning – Vårgårda kommunchef hälsar alla välkomna!

12:15 Håkan Nunstedt
Att känna glädje och livskvalitet genom naturfotograferingen.

BildforedragHNHåkan Nunstedt förmedlar vad naturfotograferingen innebär för honom. Genom att dela med sig av några av alla de möten han haft med djur och fåglar genom att bara sitta där i kanten av myren eller i tjädergömslet, hoppas han kunna återspegla hur dessa upplevelser ger honom glädje och livskvalitet. Det kommer att bli en hel del möten med älgar, kronhjortar och rådjur men också upplevelser under tjäder- och orrspel. Då och då kommer också foton av naturstämningar att passera i bildprogrammet.
Håkans fotografiska specialområde är fåglar och djur, framför allt älgar. Att sitta en tidig höstmorgon i kanten av en myr och vänta med förhoppningen att någon älg ska komma ut på myren, är något som han tycker är en härlig utmaning. Håkan när en dröm om att få se och fotografera en hel älgfamilj som sakta går ut på myren. Älgintresset har också lett till att han i 2015 gav ut fotoboken ”Möten med älgar”.

– Jag engagerar mig också i naturvård, och värnar särskilt om tjäder- och orrspel, och en kvalitativt bra älgstam, säger Håkan entusiastisk. I sitt engagemang har han bland annat hjälpt till att lägga grunden för 5 biotopskydd och naturvårdsavtal för tjäderspelplatser och ett naturvårdsavtal på ett orrspel. Naturfotograferingen ger mig glädje och livskvalitet, både i form av känslomässiga upplevelser, estetiska utmaningar framför datorn eller i sociala kontakter med likasinnade och berikar på dessa sätt mitt liv mycket, avslutar Håkan ett kort samtal med fotoklubben.
http://www.hn-naturfoto.se/

13:30 Johan Schmitz – Bergtagen
BildforedragJSJohan är Bergtagen, både bildligt och bokstavligt. Hans berättelse tar sin början år 2006 då han kommer till Kebnekaiseområdet för första gången och får upp ögonen för den svenska fjällvärlden. Denna miljö har sedan påverkat Johan och hans fotograferande och strapatserna i detta område har gett honom flera oförglömliga upplevelser.
– Dessa vill jag dela med mig av och förhoppningsvis lyckas jag smitta en och annan i publiken med fjällbacillen, säger Johan.
Johan Schmitz är smålänningen som älskar att vistas utomhus. Kombinationen fotografering och friluftsliv lockade honom en gång till naturfotolinjen på Ålands folkhögskola. De två extremerna landskaps- och makrofotografering är de som ligger Johan varmast om hjärtat. Landskapsfotot är något som han har fastnat för på senare år, i takt med att han har turat i fjällen. Johan är medlem i PhotoNatura och Naturfotograferna.
http://johanschmitzphotography.com

14:45 Markus Varesvuo – Tjädern och dess släktingar
BildforedragMVÅtta arter av jaktfåglel som lever i våra skogar, på våra ängar och fält har i årtusenden varit föda för oss människor, speciellt under långa och hårda vintrar. Idag lever dessa fåglar omkring oss men i allt mer krympande biotoper och jagas fortfarande, men mer av tradition än av nödvändighet.

Markus Varesvuos framgångsrecept är istället att jaga dessa fåglar med sin kamera, för att sedan visa resultaten för den stressade nutidsmänniskan. Allt för att öka förståelsen och uppskattningen för dessa fåglar och den nordiska vildmarken.
Föredraget baseras i huvudsak på Markus kommande bok ‘Metson suku’ (Tjäderns släkt) som han gjort tillsammans med författaren och ornitologen Pertti Koskimies.
Markus Varesvuo gjorde 2005 sin livslånga hobby, fågelskådning och fotografi, till sitt yrke och stämplade ut från affärsvärlden för att bli naturfotograf på heltid.
https://www.facebook.com/markus.varesvuo

16.00 Denise Eriksson – Kampen mot tjuvjägare
BildforedragDE
Denise Eriksson 20 år från Sollebrunn fick Hasselbladsstiftelsens stipendium på 100.000 kr förra året. Då tog hon hon chansen att åka till Sydafrika för att arbeta med sitt projekt om tjuvjakten på noshörningar.
– Jag ville bland annat lära mig mer om problemet och vad som görs för att försöka skydda noshörningarna mot tjuvjägare. Jag fick därför även chansen att gå med anti-tjuvjägarorganisationen ”Protrack anti poaching unit” ut i fält för på egen hand uppleva  vilket tufft arbete de utför för att skydda noshörningarna. Ett arbete som behöver lyftas upp.
Denise kommer visa bilder och berätta om sina upplevelser i Sydafrika, noshörningar i synnerhet, men också om vad vi kan göra för att stoppa tjuvjakten generellt.
– Med mina bilder och mitt engagemang för Noshörningen vill jag försöka inspirera andra till att  öppna upp ögonen och hjälpa till att göra skillnad för de här fantastiska djuren, strålar Denise när fotoklubben tar ett snack med henne.
http://www.erikssondenise.se

17.15 PECHA KUCHA
En spännande timma där 7 fotografer visar 20 bilder per person. Varje bild visas i exakt 20 sekunder, vilket ger varje fotograf 6 minuter & 40 sekunder att väcka publikens sinnen.
Fotograferna är: Jonathan Stenvall, Camilla Noresson, Claes Thorberntsson
Kirsi MacKenzie, Ulrika Arnell, Brita Edberg och Marie Mattsson.

18.30 Heikki Willamo – I myternas spår
BildforedragHWHeikki Willamo är professionell naturfotograf och författare sedan 1982. Han har under alla år skildrat gammelskogen och varit intresserad av myter och mytologier. Däggdjur ligger närmast hjärtat, speciellt med tanke på hur människorna har mött djuren i gångna tider och hur vi möter dem nu.
Heikki har gjort drygt 20 böcker, ensam och i samarbete med andra, nu senast tillsammans med förra årets uppskattade föredragshållare Mats Andersson. Heikki har haft utställningar i Finland, Sverige, Tyskland och Ryssland. I Heikkis föredrag berättar han om gamla myter, om skogen och dess djur.
http://www.willamo.net

Bildföredrag i Kulturen Lördag 31 oktober

09:00 Lassi Rautiainen & Jaakko Ruola – Det Finska landskapet
BildforedragFINLassi och Jaakko har tillsammans med 16 finska naturfotografer under ett par år drivit ett omfattande bokprojekt. Projektet resulterade i den fantastiska boken ” Finnish Landscapes – a land of lakes”. Boken kom till med Jaakko Ruola som projektledare men hade inte blivit av utan en stor skara skickliga finska fotografer såsom Kari Auvinen, Paavo Hamunen, Mika Honkalinna,Tea Karvinen, Hannu Kokkonen, Olli Lamminsalo, Henrik Lund, Sakari Manninen, Jussi Murtosaari, Lasse Niskala, Jari Peltomäki, Seppo Pöllänen, Benjam Pöntinen,  Markus Sirkka, Markku Tano, Hannu Vallas och Markus Varesvuo.

Tio av dessa fotografer kommer att besöka Vårgårda under festivalen och formen på detta föredrg kommer att bli något vi aldrig tidigare skådat. Inför detta föredrag gäller det att ställa klockan för våra finska vänner kommer att gå ut hårt redan klockan 09:00 på lördagsmorgonen.

10:15 Lars Andreas Dybvik
BildforedragLADLars Andreas vill dela med sig av sina tankar kring naturfotografiet med stöd av ord som, inspiration, konst, personlig stil, visuella val, kommunikation och kreativitet. Han ställer frågan rakt ut. – Är det överhuvudtaget möjligt att vara nyskapande idag?

Lars Andreas Dybvik (NN) har de sista åren tagit emot flertalet priser för sina annorlunda och personliga naturbilder, detta såväl hemma i Norge som internationellt. Han har deltagit i utställningar i både Europa och i USA. Lars Andreas är representerad i Galleri SG i sin hemstad Trondheim.
http://www.uskarp.no

11:30 Annette Seldén – Island, där äventyret börjar!
BildforedragASNaturfotografen Annette Seldén har under två års tid samlat bilder och filmer från sammanlagt sex Islandsresor vid olika årstider, både till fots, från luften och under vattenytan, med kameran som ständig följeslagare.
Följ med henne på ett spännande äventyr i en berättelse där betraktaren tas med på annorlunda och spektakulära upplevelser blandat med storslagna landskapsbilder. Annette kommer dessutom att runda av sitt föredrag med en liten överaskning.
Annette har sysslat med naturfoto i ungefär tjugo års tid och har en stor bredd på sina naturbilder. Hennes främsta motivområde är landskap med inriktning på Skandinaviska fjäll och Arktisk natur. Hon älskar friluftsliv och äventyr och paddlar gärna kajak, åker skidor, vandrar eller cyklar när hon är ute och fotograferar.
Annette är medlem i Naturfotograferna och i Photonatura.
http://www.seldenphoto.se

12:30 – 14:15 EXTRA LÅNG LUNCH
MED TID ATT BESÖKA SPORTHALLEN OCH SEMINARIER

14:15 Prisutdelning i bildtävlingen samt Ungdomstävlingen Bildernas stad

15:15 Martin Borg – Små och stora landskap
BildforedragMBLandskap och landskapsbilder har alltid haft en nästan förtrollande dragningskraft på Martin. Möjligheten att i spännande naturmiljöer kunna pussla ihop kompositioner med både helhet och detaljer är en uppslukande och beroendeframkallande sysselsättning. De senaste åren har han alltmer försökt skapa bilder som inte är uppenbart vackra och därmed komma förbi schablonbilden av den solnedgångsälskande naturfotografen. Det finns många andra värden i naturen som Martin finner mer intressanta att fotografera. Att hitta motiv som är formmässigt starka och som erbjuder något att känna och fundera på bortom det uppenbart föreställande är vad han vill. – Man får tvinga sig själv att se på ett annat sätt, röra sig i udda miljöer och pröva sig fram steg för steg. Vad som på något sätt berör kan överraska. Naturen spänner över hela registret och kameran, styrd av fotografen, visar bara hur det ser ut.
Martin Borg är född och uppvuxen i Karlshamn och sedan mer än 20 år boende i Lund. Fru och två barn, utbildad lärare och journalist, arbetar som frilansskribent och fotograf. Han har fotograferat naturen sedan början av 1990-talet och har gett ut ett par böcker, främst om Skåne och Öland. Han fotograferar uteslutande landskap och landskapsdetaljer. Martin är medlem i PhotoNatura. http://www.martinborg.se

16:45 Felix Heintzenberg – Fånga ögonblicket, naturfoto med ljusbarriär och blixt
BildforedragFHFelix Heintzenberg berättar om fotografering av fladdermöss, ugglor, kungsfiskare och andra djur med hjälp av infrarött, ljusbarriär och blixt. Felix berättar hur man kan använda blixt på ett kreativt sätt, både med och utan ljusbarriär. Den avancerade tekniken öppnar nya världar för naturfotografer. Med hjälp av blixtar kan rörelser som är för snabba för vår syn fångas på bild – det osynliga blir synligt.  Felix guidar oss genom några mycket omfattande fotoprojekt och kommer under sin föreläsning även att visa hur ljusbarriären fungerar.

Felix är professionell naturfotograf, biolog, pedagog och författare. Uppvuxen i Lübeck och sedan 1995 bosatt i Lund. Hans passion för naturfotografi leder honom ofta till svåråtkomliga djur, och Felix har bland annat arbetat med flera större fotoprojekt om örnar, fladdermöss, ugglor och kungsfiskare. Felix böcker har två gånger utsetts av Världsnaturfonden WWF till Årets Pandabok. http://www.heintzenberg.com

18:00 Sandra Bartocha – Rhythm Of Nature
BildforedragSBNaturen bjuder en stor variation av mönster och färger. Sandra Bartocha bjuder oss på en audio-visuell presentation av landskap, blommor och vad hon kallar ”pärlor”, hennes personliga tolkning av naturens skönhet. Hennes bilder kommer ofta till spontant och hon influeras ofta av naturens stämning och atmosfär. Sandra utnyttjar flitigt olika fotografiska möjligheter som dubbelexponering, under/överexponering eller selektivt fokus vilket ofta resulterar i bilder som på ett mer abstrakt sätt förmedlar naturens skönhet.

Sandra Bartocha är frilansfotograf från Tyskland som snarare försöker fånga naturen från en artistisk vinkel än från den dokumentära. Hennes bilder är publicerade i flertalet Europeiska tidningar, böcker och kalendrar.
Sandra har tagit emot ett flertal priser i internationella tävlingar och bland annat kan nämnas – Wildlife Photographer of the Year och International Photography Awards. Hon är medlem i Tyska GDT och chefredaktör för tidningen GDT Forum Naturfotografie. http://www.bartocha-photography.com

Biljetter kan du beställa här: http://109.73.165.49/~vgfkse/natur-2015/anmalan/

Webbplats för Vårgårda fotoklubb