Medlemsporträtt Gert Olsson

Många av er kanske känner igen honom från otaliga fotofestivaler, andra kanske deltagit i hans kurser. Han heter Gert Olsson, kommer från Kinna och har varit Vårgårda fotoklubb trogen i över 20 år.

Gert OlssonVi vet att du som medlem och entusiast har tagit del av mycket spännande som klubben har ordnat under åren, är det något speciellt du drar dig till minnes?
– Ja, resorna både inom Sverige och utomlands har varit riktiga höjdpunkter, säger Gert när webbmästaren får en pratstund med honom. Speciellt minns jag resan till Alaska 2001, tre veckor i husbil med många intressanta möten med djur och betagande landskap. Naturfotofestivalen är ett måste varje år, där har jag säkert varit med ett 20-tal år. De senaste åren har jag varit med bland fabrikanterna med mina kurser och fotoresor.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som fotograf?
– Jag vill inte inordna mig i någon speciell tillhörighet. Det upplevs bara som begränsande, men en förkärlek för skog, träd och hav finns i botten, vilket inte hindrar att det blir bilder på brudpar, städer och annat spännande. Det viktiga, oberoende av motivet, är att få fram en känsla i bilden. Jag experimenterar ofta med kameran för att uppnå det resultat jag vill ha. Det som ofta är en utmaning är att hela tiden se nya bilder, inte upprepa sig. Bilderna som fastnar på sensorn används till utställningar, bildspel och försäljning via bildbyrå.

Sedan 2006 driver Gert fotoutbildningar företrädesvis i västra Sverige. Varje sommar finns han på Löftadalens folkhögskola med sommarkurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan med olika workshops och kurser.

2013 startade han upp med fotoresor. Resmålen blev Rumänien, Italien, Finland och Grekland. Denna verksamhet kommer att utökas under året med nya resmål. Om om både resor och kurser kan du läsa på hans webbplats www.fotoutbildning.com.

Vi tackar Gert för pratstunden och önskar honom ett lyckosamt 2014.