24 oktober – vår medlem Gunnar Berglund


Kameran, bilden, livet – dokumentation, estetik, kontemplation 

Gunnar kommer att visa en mix med tidiga bilder från ungdomens fotografiska sökande till dagens fotografiska fortsättning.  Kameran och bilden har varit hans följeslagare sedan barnsben. Tidigt hade Gunnar en föreställning, en stark känsla, av att han måste dokumentera sitt liv och det som händer runt honom. Livet var en engångsföreteelse som var alltför stort och värdefullt för att inte på något sätt hållas kvar – Gunnar hade visionen att det långt senare kunde bli en rikedom att plocka fram bilderna från livets olika skeenden. Gunnar kommer att ge exempel på hur hans fotande började och vad som blev en uppmuntran att vandra vidare i fotografins underbara värld.

Naturen hänför med sin mäktiga men också sköra skönhet. Den är numera den främsta inspirationskällan. Det är som att linjer, former och färger svarar på något som finns djupt inne i själen. När Gunnar ser genom sökaren stannar allt, ett fenomen som många känner igen och bejakar i en tid av snabb kommunikation och överflöd av intryck. Även etablerade fotografer upplever samma sak. I Camera Natura 2/2016 skriver  Pål Hermansen: ”Fotograferandet tillåter oss att frysa och behålla tidsfragment som annars skulle passera förbi som vattenmolekyler i en vild älv.” Så mycket bättre behöver det inte sägas.

Gunnars fotograferande har inga ambitioner att förändra världen – det finns så många andra som är bättre skickade för det. Men det förändrar hans egna, inre värld till det bättre. Gott så. När Gunnar är på väg ut i naturen med en följeslagare säger han ofta: ”Nu går vi ut och låter oss hänföras.”