Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal

Konferencier under Festivalen 2012 blir en favorit i repris, nämligen Anders Geidemark. Undertecknad har försökt nå Anders för en kort intervju i drygt två veckor nu men då han bland annat varit på turné i Finland så har det varit svårt att få kontakt. Slutligen, gissa om jag blev paff, så ringde han upp under söndagseftermiddagen och här kan du läsa om hur Anders ser på livet.

Tredje året i rad som konferencier på naturfotofestivalen i Vårgårda, folk uppskattar ditt jobb och engagemang på scen Anders, hur ser du på det?
Det är kul att folk uppskattar det man gör och vill ha mig kvar. Vårgårdapubliken är en oerhört kunnig. Jag tycker också att den är väldigt generös, vilket gör att den är mycket tacksamt att uppträda och föreläsa för. Man får bra hjälp på scen direkt av publiken och alla har nära till skrattet.

Hur förbereder man sig inför en sådan uppgift?
Tillåt mig att travestera Winston Churchill och säga att ”Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal”. Skämt åsido, det tar ett par dagar att läsa in sig på alla föreläsare, folk tror gärna att allt man säger är helt spontant men de föreläsare som intar scenen förtjänar en bra presentation. I en del av fallen känner jag ju personen i fråga och då försöker jag lägga en personlig touche på presentationen, men det funkar ju inte på alla. I år har ju Vårgårdas webbplats haft bra intervjuer med föreläsarna vilket gjort det hela lite enklare.

För vilken gång i ordningen är du på Vårgårda naturfotofestival?
När jag tänker efter så tror jag att det var 1985 jag var där första gången så ungefär 20 gånger. Jag visade själv bilder första gången 1995 och då var det festivaldag även på söndagen vilket gjorde att jag hade två olika bildvisningar lördag och söndag det året. Sammanlagt tror jag det är 5 gånger jag själv visat mina bilder.

Vad upptar din tid i vardagen, vad har du för pågående projekt.
Hua, det är fullt upp, mesta tiden som föreläsare och undervisning på fotoskolor och medialinjer. Sedan håller jag en del kurser och workshops. Jag är fotoguide på Svalbard. En hel del bildvisningar blir det, även utomlands. Jobbar även som grafisk formgivare i bokproduktioner. Sedan har jag ett större pågående projekt som jag kallar ”Sagan om Mälardalen” en bok om dalens landskapshistoria från stenåldern till idag. Det handlar om människans påverkan på naturen och landskapet under denna långa period. När folk frågar om när boken kommer ut så har jag ett standardsvar, nästa höst… Ett svar gångbart år efter år 🙂

Hur ser du på framtiden för naturfoto.
Jag har kanske inga kloka svar på det, men generellt ser det ljust ut… Jag tror tyvärr att dagens yngre fotografer i mindre utsträckning söker sig till den traditionella fotoklubben. Den yngre generationen söker sig fram genom nätet och i andra forum. Föreningsliv finns knappt i deras värld. Då jag undervisar och håller en del workshops så träffar jag en hel del yngre fotografer och många har en hel del att berätta genom sina bilder. I Finland t ex. delas det ut examen i naturfoto. Utan att vara någon expert på den yngres medverkan inom naturfotografin så måste jag säga att det är skönt att se Sander Broström. En kille som är ung och ambitiös och som verkligen gör saker helt på sitt eget sätt.

Vi tackar Anders för pratstunden och önskar honom varmt välkommen till Vårgårda nästa helg. Då jag ber Anders om en länk till hans webbplats så hör jag endast orden ”Hörbarhet nolla”.

Webbplats för Vårgårda fotoklubb