Eldsjälen ifrån Skaraborg

Då var vi framme vid den sista i raden av bildvisare under Natur 2012. Jag har jagat en intervju med Jan Gustafsson ett bra tag. När jag själv haft tid under helgerna så har Janne haft sina veckoslutskurser. Till sist kunde vi komma överens om en kväll att talas vid vilket resulterade i denna lilla intervju.

Du presenteras som brandmannen som sadlade om och blev fotograf på heltid, har det slutat brinna i Skaraborg?
Nej då, men detta är en lång historia, vi tar det från början. Jag började att skåda fågel vid 11 års ålder och året efter började jag plåta dem. Sedan dess har jag fotograferat och jobbat med mina bildvisningar i många år. Först 2003 startade jag mina naturfotokurser i Tiveden. I ett par år gick allt somt som på räls. Då såg jag en chans att sluta på Brandkåren i Skövde för att kunna leva på fotograferandet vilket jag gjort i fem år nu.

Du är mest känd för dina fotokurser, hur många adepter har du betat av genom åren?
Jag vet inte exakt men strax över 500 personer har gått veckoslutskurser. Jag har ju mest hållit till i Tiveden. Därefter har det blivit Hornborgasjön och från och med i år även Knuthöjdsmossen. Jag jobbar hårt för att utveckla och förnya kurserna. Jag har dock blivit varse att detta är en bransch som är hårt utsatt för konjunktursvängningar vilket gör att det ibland går ner i svackor. Men jag klagar inte!

Att åka till Antarktis kallar du ditt föredrag i år, kan du ge oss en försmak på vad du kommer att bjuda på?
Det blir en reseberättelse om hur en Antarktisresa kan gå till. Jag kommer att ta publiken till Falklandsöarna, Syd Georgien, Södra Orkneyöarna och den Antarktiska halvön. När man gör en sådan här resa så får man slita hårt i 3 veckor om det ska bli tillräckligt med bilder för ett bildprogram och det gjorde jag. Dessutom körde jag både med tabletter och armband mot sjösjuka som är något de flesta brottas med under en båtfärd i dessa trakter. Trots det är det lätt att man mår tjyvens mest hela tiden. Det blir mycket djur och fåglar i min berättelse och med den hoppas jag kunna ge folk inspiration att själva göra en liknande resa någon gång i livet. När man går in för det så hårt som jag gjorde i Antarktis så går man in i en bubbla, då är jag inte direkt social, skrattar Janne.

Har du visat bilder på Vårgårda tidigare?
Ja, det är nu tredje gången jag visar bilder och jag har varit med och ställt ut de sista 15 åren. Jag tycker om Vårgårdafestivalen. Det var där jag för första gången såg bildvisningar med så underbara bilder att jag själv började längta efter att kunna göra samma sak en vacker dag och där är vi nu.

Har du några projekt inför framtiden?
Nej inga direkta projekt utan jag jobbar oavbrutet på att förbättra mina egna bilder och mina kurser. Man måste se om sitt hus och fortsätta försöka vara bra på det man gör.

Vi tackar Janne för snacket och passar på att berätta att vi i år satsat på en ny duk i Kulturen som ska ge en ännu bättre bildupplevelse. Du gömmer väl inte att komma när Jan visar bilder, han är nämligen förste man ut på lördagen den 3 november kl 09:00. Vill du läsa mer om Janne och hans kurser så går du in på http://www.jangustafsson.se/

Webbplats för Vårgårda fotoklubb