En färgstark kulturperson har lämnat oss

Rolf ”Magnus” Magnusson

Rolf Magnusson har gått bort efter flera års sjukdom, 82 år gammal.
Rolf eller Magnus som de flesta kände honom, var i sitt yrkesliv ritare och konstruktör vid Vårgårda Armaturfabrik. Men det var i Vårgårda Fotoklubb som han gjorde sina största avtryck.

Efter att ha fört en ganska blygsam tillvara de första åren fick föreningen ett markant uppsving när Magnus blev vald till ordförande i mitten på 70-talet. Han utvecklade snabbt ett utbyte med andra klubbar, byggde upp ett nätverk med likasinnade och kom med konkreta idéer för klubbens verksamhet.

Han förverkligade iden om att ge ut en serie bildhäften med rubriken ”Vårgårda förr i tiden”. Det första kom ut 1976 och serien omfattade 17 utgåvor. Därefter väckte han tankar på en bok där medlemmarna själva skulle skildra samhället Vårgårda och invånarnas vardag under ett år. Med titeln ”Bilder från Vårgårda 1980” blev denna bok en fortsättning på föreningens dokumenterande arbete och ett bidrag till historieskrivningen om stationssamhället Vårgårda.

Mycket tack vare sin rika natur i närområdet bar de flesta medlemmar på ett stort intresse för natur och naturfotografi. Detta undgick inte förenings nyvalde ordförande. Snart hade han stora planer om en omfattande naturfotofestival i Vårgårda. Det kom att bli ett av hans mest geniala projekt eftersom det inte fanns någon motsvarighet i Norden, knappast i Europa.

Hans idé var att locka några av världens mest kända naturfotografer att visa bilder och berätta om sina fotografiska inriktningar. Det skulle bli en naturfotografisk mötesplats där den naturfotointresserade skulle kunna ta del av föredrag, fotoutställningar, workshops och av kamerafabrikanternas senaste utbud.

Naturfotofestivalen startade 1982 och kom att bli ett årligen återkommande arrangemang som lockat tusentals besökare och gör alltjämt. Evenemanget har spridit kännedomen om Vårgårda Fotoklubb vida omkring och i hög grad satt Vårgårda på kartan.

Magnus hade också iderikt inflytande i RSF, Riksförbundet Svensk Fotografi, som är Sveriges största organisation för aktiva fotoentusiaster med 600 medlemmar i 150 fotoklubbar runt om i landet med målet att bland annat verka för fotografins utveckling.

Magnus var på många sätt en färgstark person, en kulturpersonlighet som gick sin egen väg. Han skapade starka vänskapliga band till människor både nära och långt borta. Han var en föreningsmänniska som insåg vikten av samarbete och gemenskap. Han var en ordförande som många föreningar skulle drömma om att ha som ledare. Han hade en förmåga att sätta medlemmar i arbete, men på ett sätt som gjorde att de kände sitt värde i en stor gemenskap.

Magnus kontrollbehov och hans näst intill pedantiska läggning gav uttryck inte minst i den klubblokal som med åren blev lite av hans andra hem. Där på väggarna hänger alltjämt ett stort antal fotografier av fotografer, både världsberömda och mindre kända. Magnus lyckades få de flesta fotografer som genom åren besökt föreningen att skänka ett alster till den stadigt växande och idag smått unika bildsamlingen.

Från det att Magnus blev vald till ordförande började han också anordna fotoresor för klubbens medlemmar. Så småningom växte denna verksamhet till att bli en mindre resebyrå. Resorna gick till olika delar av Sverige, men framför allt till naturområden utanför landets gränser, som Kanada, Alaska, Grönland och Svalbard. I ett av rummen i föreningslokalen hänger gruppbilder från ett otal resor. Dessa kan ses som bidrag till historieskrivningen om Vårgårda Fotoklubb. En vänförening som i år firar 70 år.

Magnus lämnar efter sig en stor saknad. Vi är många i fotosverige som länge kommer att minnas honom och hans gärningar.
Vila i frid!

Tore Hagman
Vårgårda Fotoklubb

Webbplats för Vårgårda fotoklubb