Fem frågor till Horner blev sex

I vår serie ”Fem frågor” stod idag ett samtal med Andy Horner på tur. När undertecknad ringer håller Andy på att packa sina väskor för besök i björngömsle i nordöstra Finland.
– Jag och fem av mina elever ska tillbringa tre nätter i gömslen nära ryska gränsen, med lite flyt kan vi få se både björn och varg myser Andy.

Andy, du är Engelsman, fotograf och lärare bosatt på Åland, hur kom det sig att du hamnade där av alla platser?
En lång och komplicerad historia, jag kan säga är att det INTE var kärleken som förde mig hit. Jag är uppväxt i engelska Hull och har underligt nog alltid känt en stark närhet till Finland.  Denna kuststad hade förr mycket handel med finska mejeriprodukter, därför fanns tidigare ett finskt konsulat. Pappa köpte det nedlagda konsulatet för många år sedan och den fd konsuln hade lämnat mängder med böcker om Finland, så jag studerade tidigt nordisk natur i bokform. Jag har bott i Norge, Danmark, Finland och på Åland men aldrig i Sverige. Jag kallar mig dock för svensk naturfotograf boende på Åland.

Vad är det som är så bra med Vårgårda naturfotofestival?
– Den är bäst, man vet att den kommer varje varje år under samma helg, det är som julafton, en tradition som återkommer och gör mig glad. Dessutom så är det alltid samma människor man stöter på, hrm, de flesta börjar faktiskt att bli gamla men det gör inte mig så mycket för de är så trevliga 🙂

Du kommer dock inte ensam till Vårgårda!
– Nej, i år kommer jag med eleverna från båda de utbildningar jag håller för tillfället. Ett utmärkt tillfälle för dem att se hela den nordiska naturfotoeliten på en och samma helg. En fantastisk inkörsport för mina elever och en för oss billig möjlighet att se de bästa. För summan vi lägger för denna helg kan vi inte bjuda mer än 1 max 2 av dessa till Åland.

I år är det jubileum och du ska själv upp på stora scenen, vad är dina känslor för det?
– Underbart, även om jag har gjort det 6 ggr tidigare genom åren. I år blir det Landskapsbilder från sex olika världsdelar, det bästa av det bästa. Det blir dessutom lite djurbilder,  vackra och fula djur 🙂

Vad är dina framtida planer Andy?
– Jag håller i 2 parallella fotoutbildningar. Eventuellt har vi planer på att bygga upp ett Naturfotocentrum på Åland med kurser för vuxna samt utställningar och tävlingar, allt beroende på om vi får de bidrag vi önskar. Jag håller också fotosafari på Grönland och i Afrika.

Du antydde tidigare att naturfotofolket börjar bli till åren. Hur får vi ungdomarna att satsa på naturfoto?
– Faktum är att jag ser en stor tillströmning med intresserade ungdomar mellan 18-25 år. Klättring, paddling och friluftsliv är det de brinner för, men många vet ytterst lite om naturen, de är uppväxta i stan. Då de väl börjar sin fotoutbildning väljer väldigt många natur som inriktning. Det ser inte alls så mörkt ut som man kan tro, jag träffar ofta FD elever på Naturfotofestivalen. Däremot märker jag att den yngre generationen har svårare med jobb och praktikplatser, de tittar gärna på bilder på nätet då festivaler inte alltid passar plånboken. Under förra årets festival njöt jag mest av Patrik Larsson, som började sin utbildning till landskapsfotograf hos mig. Hans föredrag var magiskt och jag njöt varenda sekund.

Vårgårda fotoklubb tackar Andy för denna lilla pratstund och ser fram emot hans föredrag som äger rum fredagen den 2 november i Kulturen kl 16:00. Vill ni läsa om och inspireras av Mr Horner så föreslår vi hans webbplats http://www.andyswildworld.se/
Glöm inte att boka in dig på Natur 2012 – lättast gör du det genom vårt anmälningsformulär som du hittar HÄR!

Hälsar Claes – webbmästare Vårgårda fotoklubb

Webbplats för Vårgårda fotoklubb