Fem frågor till Tom Svensson

Inför förra årets naturfotofestival genomförde jag korta intervjuer med alla föredragshållare. Två intervjuer i veckan publicerades under rubriken ”Fem frågor”. Detta blev mycket uppskattat så i år kör jag vidare på samma spår och idag startar vi med Tom Svensson. Hälsar webbmästare – Claes Hillén

När undertecknad får tag i Tom befinner han sig i Kanada och jag drar mig till minnes första gången jag träffade honom. Det var 2007 på en foto-workshop i Strömstad och min första tanke var att, här vilar inga ledsamheter. En glad och utåtriktad skit, tänkte jag. Men efter ett par timmars galenskap blev Tom allvarlig och berättade med stort engagemang om arbetet med att rädda utrotningshotade djur på Nordens Ark. Han växlade från superpositiv go gubbe med göteborgsdialekt till kolugn och lätt frustrerad djurrättskämpe.

Foto: Calle Rosenqvist

Vad är Tom Svensson för en typ egentligen, en go gubbe eller en kämpe?
Jag är precis som du Claes, en go och glad Gaisare 😉
Skämt åsido så är jag rent generellt en positiv människa och tämligen envis med ett stort brinnande intresse för bevarande. En frustration finns utan tvekan inom mig för situationen som den ser ut för många hotade djurarter runt om i världen. Att vi människor inte förstår att vi inte äger denna värld utan bara lånar den av våra barn men väljer att förstöra den, gör mig mycket upprörd. Där av min kampvilja.

Du har på ett mycket hemlighetsfullt sätt kallat ditt bildföredrag ”Likt en ande”, vad kommer du att bjuda på?
En enorm urskog vid Kanadas kust hotas just nu av ett multinationellt oljebolag. Där finns en enorm mångfald bland djur och växter, inte bara på land utan även under ytan.
vargTill denna urskog begav jag jag mig nyligen för att ta bilder och med dem försöka påverka människor att stoppa detta oljebolags jättepipeline som skall byggas rakt igenom denna unika miljö. Inte nog med att byggandet av en sådan betyder skövling och förstörelse. Risken för oljeutsläpp från dylika pipelines är mycket stort och när olyckan sker kommer hela detta habitat endast att finnas i våra minnen. I mitt bildföredrag ni får följa mig in i denna skog och träffa de andar som strövar runt här inne. Jag har fotograferat miljöer som inte många människor sett. Allt med syfte att skapa opinion så vi kan bevara  denna urskog för kommande generationer.

Du beskriver dig själv som bevarandefotograf men många känner ju dig som arbetande på Nordens ark. När man besöker dess webbplats så står du som pressansvarig. Vad är ditt levebröd Tom?
svartbjornPå Nordens Ark, som är ett avelscenter för utrotningshotade djur, har jag min anställning. Nordens Ark gör otroligt mycket för bevarandet av arter, men jag känner att jag måste göra ännu mer, så all min lediga tid försöker jag resa och påverka människor att inse att vi måste bevara dessa hotade habitat och arter. Vi kan säga att jag har två arbeten, ett för levebrödet och ett för överlevnaden!

Har du några pågående projekt för framtiden, böcker, filmer, föredrag etc?
Jag håller på med en mycket viktig bok tillsammans med min vän, Ola Jennersten/N. Vidare kör jag en hel del föredrag på olika platser. Jag är dessutom ambassadör hos Canon och ställer själv ut bilder i olika sammanhang.

Vad ser du själv mest fram emot under årets festival?
Det är den trevliga atmosfären och mötet med alla trevliga människor som lockar mest. Årets festival bjuder ju också på många otroligt duktiga och intressanta fotografer, några för mig kända andra mindre kända, vilka det ska bli riktigt spännande att möta..

Vårgårda fotoklubb tackar Tom för pratstunden och för er som vill veta mer om Tom hänvisar vi till hans webbplats http://www.tomsvensson.se
Framförallt, missa inte Toms föredrag i kulturen lördagen den 2 november kl 10:15. Din anmälan gör du HÄR!

Webbplats för Vårgårda fotoklubb