Från djur i vintermiljöer till det arktiska ljuset!

I vår lilla serie ”Fem Frågor” har turen kommit till Roy Mangersnes. Då undertecknad ringer Roy under söndagskvällen svarar han i telefonen med andan i halsen. – Jag är ute och springer, kan du ringa om 2 timmar?
Några timmar senare får jag tag i Roy och den avtalade intervjun blir av.

Roy, varmt välkommen till Vårgårda och Natur 2012. Hur känns det att komma till vårt trettioårsjubileum och visa bilder?
– Det gläder mig väldigt mycket och det är en ära att bli tillfrågad, jag har varit hos er en gång tidigare som föreläsare och 4-5 gånger som besökare. Att bli tillfrågad då ni har jubileum känns mycket roligt.

Internationellt känd naturfotograf från Sandnes i Norge, beskriv dig själv för de som inte känner till dig.
– Jag anser mig vara en berättande fotograf. Min uppfattning är att bilderna ska berätta en historia. Att ta bilder och samla på hög, som en frimärkssamling, är inte min melodi. Jag vill förmedla ett budskap med mina bilder. Ett bra sätt att göra det på är genom en bildvisning.

Vad kan vi förvänta oss av ditt föredrag?
Mycket vinter och mycket snö. Att fånga djur i sin vintermiljö är lite av min specialitet. I mitt föredrag visar jag också bilder från mina resor till Svalbard med fokus på det fantastiska ljuset.

Var finner du din inspiration?
– På många håll, bland annat i konsten och i andra typer av fotografering. Men självklart även från kollegor, allt från kända internationella naturfotografer till goda vänner här hemma.

Man kan läsa på din webbsida att du har fått många utmärkelser, European Wildlife Photographer of the Year 2 år i rad och 2 ggr BBC Wildlife Photographer mm och när jag ringer dig är du ute och löptränar, är du en tävlingsmänniska?
Ha ha, nej egentligen inte, jag kände att det var lite spännande att pröva att skicka in till dessa bildtävlingar, jag funderade lite på hur mina bilder stod sig i internationell konkurrens. Självklart var det roligt att vinna pris men det roligaste var att få komma och träffa andra fotografer. Att få lära känna andra stora naturfotografer och få diskutera hur de tänker har betytt mycket. Att bygga nätverk är både roligt och inspirerande. Likväl ser jag fram emot att få se alla duktiga nordiska kollegor under festivalen i Vårgårda och bekanta mig med människor på era middagsträffar.

Vi tackar Roy för denna korta pratstund och ser fram emot hans föredrag som äger rum Lördagen den 3 November i Kulturen Kl 14:45. Vill ni läsa om och inspireras av Roy så föreslår vi hans webbplats http://www.wildphoto.no
Glöm inte att boka in dig på Natur 2012 – lättast gör du det genom vårt anmälningsformulär som du hittar HÄR!

Hälsar Claes – webbmästare Vårgårda fotoklubb

Webbplats för Vårgårda fotoklubb