Hur coolt är naturfoto?

Jag jobbar lugnt och metodiskt vidare på vår intervjuserie “Fem frågor” och efter ett antal försök att få tag på den unge naturfotografen Sander Broström gav jag upp telefonerandet. Jag når honom senare samma dag via Facebook och skickar honom ett meddelande med frågan om ett mobilnummer. Efter bara någon minut får jag napp 🙂 Så enkelt var det!

Välkommen till Natur 2012 Sander. Yngst ut någonsin på stora scen i Vårgårda, hur känner du inför detta?
Jag är rätt nervös men det ska nog fixa sig. Lite blandade känslor inför att själv stå på den scen där jag förra året såg många fina bildvisningar, men jättespännande ska det bli.

Naturen om hörnet har du kallat ditt föredrag, kan du ge oss en vink om vad vi kommer att få se?
En stor del av mitt fotograferande handlar om djur och fåglar i mötet med människor och detta kommer att bli en stor del av mitt föredrag. Jag kommer att visa bilder från spännande resor jag gjort, men också från min närmiljö, där man ofta får försöka göra något intressant av motiv som inte alltid är så spännande eller vackra. Jag är inte riktigt färdig med allt ännu så jag vill inte säga för mycket, berättar Sander.

Har du några egna fotoprojekt du jobbar med?
Jag kommer faktiskt att ge ut en bok nu i höst, förhoppningsvis är den färdig lagom till festivalen, men jag kan inte lova något. Boken kommer att vara uppdelad i två volymer och kommer innehålla bilder från de senaste åren. Mer än hälften av dem har jag inte visat upp tidigare. Jag är i slutspurten av det arbetet nu, och det upptar såklart mycket av tiden. Vad nästa projekt blir får vi se.

Jag gissar att det kan bli tjatigt detta med din ålder men hur tycker du att den något mossigare skaran av naturfotografer har välkomnat dig i gemenskapen?
Dom har varit väldigt positiva, alla är schyssta och det känns bara bra. Alla man pratar med är trevliga och önskar mig lycka till.

Har du några idéer hur man lockar andra ungdomar in i naturfotografin?
Det är väldigt många unga som har en kamera men de fotograferar i första hand inte natur. Naturfoto känns nog inte som det coolaste man kan ägna sig åt, men förhoppningsvis kan man locka fler genom att visa att naturfoto kan göras på många olika sätt, och att man kan blanda genrer. Sen skadar det väl inte heller om det blir fler unga som syns på nätet och i media. Men det är svårt att veta hur man ska göra. Kanske hade det varit en bra idé att också ordna workshops som riktar sig endast till barn och ungdomar?


Jag tackar Sander för denna lilla pratstund. Det finns en hel del spännande att se på hans webbplats
http://sanderbrostrom.com/ där du även hittar hans blogg. Vi ser alla fram emot hans bildvisning och välkomnar honom av hela våra hjärtan in i gemenskapen. Sander kommer att stå på scenen i Kulturen kl 13:30 fredagen den 2 november. För dig som ännu inte bokat biljetter till Natur 2012 så rekommenderar vi ett besök HÄR där hela programmet finns. Vänligen – Claes, webbmästare på https://vgfk.se

Webbplats för Vårgårda fotoklubb