Program föredragshållare

Vårgårda fotoklubb presenterar här hela programmet.
13 nordiska naturfotografer visar bilder
i Kulturen under Natur 2012

Fredag 2 november:

12:00 – Invigning av NATUR 2012 – Vårgårda kommunfullmäktiges ordförande.

12:15 Torbjörn Arvidson – ”Möten i svenska fågelmarker” Ett bildprogram om kontakter med fåglar i olika miljöer. Tidigare än man anar anländer vårens flyttfåglar och återigen vill man tillbringa så mycket tid som möjligt i naturen. Under sommaren är det häckningsbestyr för fåglarna med matning av ungar innan hösten kommer med flyttning söderut. Vid Ottenby på södra Öland samlas stora flockar av gäss och vadare. Torbjörn Arvidson, som är född 1953, började som fågelskådare i unga år och då väcktes även intresset för fotografering. Han har gjort många resor runt om i världen för naturstudier och fotografering. Torbjörn är medlem i föreningen Naturfotograferna.

13:30 Sander Broström ”Naturen om hörnet”
Somliga har de storslagna naturen om hörnet. Andra får lov att nöja sig med den antydan till natur som finns där de råkar bo och verka. Sander visar motiv från vitt skilda miljöer, allt från jacamarer i den västtindiska regnskogen till plastdunkar i det skånska kulturlandskapet. Han berättar också om hur han ibland tycker att de senare är väl så
vackra – i alla fall på bild. Sander Broström är född 1996 och bor i Lund, Skåne. Han har fotograferat sedan 2008, och har bl.a. fått utmärkelser i tävlingarna Wildlife Photographer of the Year och Nordic Nature Photo Contest. I den senare blev han utnämnd till Nordens unga naturfotograf 2012. Sander är den yngste någonsin som valts in i föreningen Naturfotograferna. Han är också medlem i föreningen PhotoNatura.

14:45 Øyvind Antonsen – ”Rapport från ett gränsland”
Ett bildprogram om de stora skogarna längs den norsk-svenska gränsen. Øyvind bor i östra Hedmark. Det är i detta område han finner mycket av sin inspiration. Hans fotointresse omfattar det mesta, från klassisk naturfotografi till motiv som påverkats av människan, gränslandet mellan natur och kultur. I föredraget presenterar han några olika arbetsprojekt. Tyngdpunkten blir bilder från gränsskogarna.

16:00 Andy Horner – ”Land” och ”Life” 
Två korta bildpresentationer.

Den Brittisk-åländske fotografen Andy Horner reser världen runt för att föreviga de storslagna landskapen. Här får vi se landskapsbilder från sex världsdelar. Dessutom får vi möta några av vår jords vackraste och fulaste invånare. Andy är fotolärare på Ålands Folkhögskola. Han håller kurser och workshops i alla delar av världen. Han producerar böcker och kalendrar och är en populär föredragshållare.

17:30 Thomas Andersson – ”Fågelkust”
En årstidsresa vid de flacka, havssaltade strandängarna vid Kattegatts kust, mitt emellan Varberg och Falkenberg. Thomas Andersson är bosatt Falkenberg och har två stora intressen; natur och foto. Han har ett brett intresse av fotografi, men fotograferar helst natur. Han är också ordförande i Falkenbergs Ornitologiska förening och har jobbat ideellt med naturvård i över fyrtio år. I olika naturvårdsföreningar har han bland annat lagt ner ett stort jobb på att ringmärka fåglar, återskapa våtmarker och varit delaktig i olika rovfågelsprojekt. Thomas är medlem i föreningen Naturfotograferna.

18:30 Mika Honkalinna – ”Den stora ugglan”
En berättelse om relationen mellan berguv och människa, från landsbygden till Helsingfors city och om tankarna som den stora rovfågeln i människans närhet har väckt. Mika Honkalinna, 47 är frilansar som naturfotograf och skribent. Han bor i Kouvola i sydöstra Finland. Han har inriktat sig på den nordliga barrskogen och speciellt på vinter. Han har gett ut tre böcker (Metsäpäiviä 2005, Lumen aika 2007 och Suuri pöllö 2011). Nu koncentrerar han sig på korpen och på myterna som är förknippade med den svarta fågeln.

 

Lördag 3 november:

09:00 Jan Gustafsson – ”Att åka till Antarktis”
En reseberättelse från Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktis, där fokus ligger på fåglar. Jan Gustafsson från Tibro är brandmannen som blev naturfotograf på heltid. Jan är mest känd för sina naturfotokurser i Tivedens Nationalpark och fågelfotokurser vid Hornborgasjön och Knuthöjdsmossen. Fåglar och landskap är hans specialitet.

10:15 Jan Grahn
”Tidsnära och förflutet – den underbara resan”

Huvudtiteln på bildkåseriet är hämtadfrån hans rosade jubileumsutställning. Fritt ur hjärtat vill Jan kåsera om bildernas tillkomst, om fakta och händelser kring dem.
Jan Grahn är något av en nestor inom svensk naturfotografi. Han var med att startade föreningen Naturfotograferna och han har under många år jobbat aktivt med naturvårdsarbete i Trollhättans Naturvårdsförening. Jan är välkänd för många,
genom sina många föreläsningar och utställningar.

11:30 Heikki Willamo – ”Skogsåret”
Det svartvita bildkåseriet Skogsåret är en berättelse som leder oss in i skogen, bland dess invånare och händelser. Upplevelserna utspelas i ett skyddat skogsområde där Willamo vandrade under vinterns stjärnhimlar, i ljusa sommarnätter och senhöstens tystnad. Heikki Willamo, 60 är frilansfotograf och författare från Karislojo södra Finland. Han ser sig själv som berättare i bild och ord och har gett ut sammanlagt 19 böcker både för barn och vuxna. Han brinner för gammelskogen och har fått ett växande intresse för hällkonst och urtida myter.

13:30 Hans Strand – ”Året runt”
En bildberättelse om svenska landskap under fyra årstider. Hans Strand har under mer än tjugo år ägnat sin tid till att fotografera Sverige i stort och smått, från norr till söder och dettaunder årets alla månader. Arbetet har resulterat i en bok med titeln “Året Runt”, där den informativa texten har skrivits av SVT-meteorologen Lage Larsson. Vi får se och höra Hans berätta om bilderna i boken.

14:45 Roy Mangernes – ”Från vinter i Norge till arktiskt ljus”
Om fotografens vintrar i hemlandet och den fascinerande naturen i det nordliga Svalbard.Roy Mangernes är proffisionell naturfotograf bosatt i Sandnes i Rogaland, där han driver sitt företag WildPhoto. Roy räknas idag till de mest inflytelserika naturfotograferna i Norge. Han har gett ut flera böcker och har varit premierad i flera stora internationella tävlingar. Roy har hela världen som sitt arbetsfält.

16:00 Elisabeth Gustafsson – ”Natur- och kulturromantik”
Är romantik en nostalgisk längtan efter vad som varit, vad man önskar att det var eller är det en längtan efter något som funnits? Gammal kultur och bruksmiljö med dess invånare, skogens och landskapets växt- och djurliv. Elisabeth kryddar dessa frågor med lite abstraktion. Elisabeth Gustafsson är född och uppvuxen i Hälsingland och det är främst därifrån motiven hämtas. Även fjäll och kust i Norden är något som ligger henne varmt om hjärtat. Elisabeth blev invald i föreningen Naturfotograferna 2009.

17:30 Tävlingsresultat och prisutdelning

18:00 Tore Hagman – ”Dagar att minnas”
Fotografiska bilder är som minnesanteckningar. Tore Hagman gör nedslag i sina ”fotografiska dagböcker” och berättar om platser och upplevelser han burit med sig. Det handlar om djur, natur och människor han mött under den senaste tiden, men också om några bildminnen från förr.Tore har varit yrkesverksam som fotograf sedan början av 1980-talet. Han söker sina motiv med både dokumentär och estetiskt utgångspunkt. Mest känd har han kanske blivit för sina bilder från odlingslandskapet och samspelet mellan mark och människor. Tore Hagman är en flitigt anlitad föredragshållare har tagit bilderna till ett trettiotal böcker. Han var också med att starta tidskriften Camera Natura.

Anmälan gör du HÄR!
Fotoklubben förbehåller sig rätten att kunna ändra tider, föredrag och lokaler.

Webbplats för Vårgårda fotoklubb