Man är inte klok som tackar ja…

Då var serien ”Fem frågor” halvvägs igenom startfältet och stunden kommen då undertecknad skulle ta sig mod att ringa till naturfotofestivalens enda kvinnliga bildvisare, Elisabeth Gustafson. Skönt med rekorderliga norrlänningar må jag säga, det tog inte mer än 1 minut innan jag var Bettan med henne.

Vem är Elisabeth ”Bettan” Gustafson?
Jo, jag är en glad norrlänning som gillar skog och mark. Jag är en så kallad spontanfotograf… Jag har svårt att planera mina fotostunder, måste vara på rätt humör innan jag går ut med kameran. Ingen lust – är lika med – ingen fototur.  Jag bor utanför Hudiksvall och har i och med det nära till både skog och hav.

Du har satt rubriken natur- och kulturromantik på ditt föredrag.
– Ha ha, nu blir det komplicerat.  Jag är uppvuxen mer eller mindre på bondgård, som liten fick man vara med och härsa hö på gammelvis. Man fick ysta ost, slipa liar, valla getter på fäbodvallar bland mycket annat. I det gamla skogs och brukar samhället fick människor slita hårt. För mig var detta en tid då man mest minns det roliga. För mig är det en form
av romantik med gamla verktyg, lador, kvarnstenar mm. Jag kommer att göra ett försök knyta ihop den säcken med min längtan tillbaka i en berättelse där jag väver in rena naturbilder med betraktelser från dessa tider. Jag är en person som har nära till skrattet och ska även försöka väva in lite humor i det hela.

Lever du på att fotografera?
Nej, jag har ett vanligt yrke som jag lever av, att fotografera är för själen och sinnet.

Enda tjejen på festivalen, är det för mycket gubbar inom naturfotografin.
Det handlar inte om att det är för mycket gubbar eller för lite tjejer. Vi tjejer är ibland för dåliga på att ta för oss, så jag bestämde mig nästan direkt för att tacka ja när frågan kom. Det värsta som kan hända är att man dör skrattar Bettan. Egentligen är man inte klok som tackar ja… Hur skulle det se ut om man tackar nej till ett 30-års jubileum?

Har du några pågående projekt för tillfället?
Jag har någon form av långsiktig bokplan i mitt huvud. Idén är att ta mig från Urskogen via brukarsamhället till staden och sedan vidare ut till havet. Detta vill jag göra under alla årstider så det kan ta tid. Men jag har inte bråttom och det är viktigt att man har roligt.

Efter en befriande telefonstund med Elisabeth vill jag nämna att hennes stund på festivalen är kl 16:00 på lördagen den 3 november då hon visar bilder i kulturen. Hennes webbplats hittar du här http://www.eligusphoto.com/, varmt välkommen Elisabeth.
Om du ännu inte bokat biljetter till Natur 2012 så rekommenderar vi ett besök på Natur2012 där hela programmet finns. Vänligen – Claes, webbmästare på https://vgfk.se

Webbplats för Vårgårda fotoklubb