Man måste se människan som en del av naturen

Jag når Mika Honkalinna då han är på promenad i de finska skogarna med sin kamera. Vi genomför en kort intervju på en blandning mellan Engelska, Svenska och Finska och den korta intervjun tenderar att ta rätt lång tid vilket mer beror på skribenten än på Mika.

Berätta för oss svenskar, vem är Mika Honkalinna?
Jag är naturfotograf och skribent på heltid sedan 1998. Jag bor i Kouvola i sydöstra Finland. Jag tycker mycket om att jobba med relationen människa och natur, man måste se människan som en del av naturen och naturen som en del av människan, säger Mika.


Ditt bildföredrag har du kallat för ”Den stora ugglan”, hur ser ditt upplägg ut?

Först och främst så kommer mitt föredrag att vara fritt tolkat av Heikki Willamo då min svenska inte är tillräckligt bra att hålla föredrag på. Det hela är en berättelse om relationen mellan berguv och människa, från landsbygden till Helsingfors city och om tankarna som den stora rovfågeln i människans närhet har väckt. Bildvisningen bygger på min bok Suuri pöllö (Den stora ugglan) som kom 2011. Jag kommer också att visa ett par filmklipp. Det ska bli riktigt roligt att komma till Sverige.

Så det är denna typ av naturfoto du ägnar din tid?
Nja, jag har inriktat mig mycket på den nordliga barrskogen och speciellt då under vintern. Jag fascineras där av fåglar och djur som lever under tuffa förhållanden. När det gäller böcker så har jag förutom ” Den stora Ugglan” kommit ut med 2 böcker. Metsäpäiviä, (Dagar i skogen) som kom 2005 och Lumen aika (Tid för snö) 2007. Att göra böcker är ju det naturliga när man är både skribent och fotograf. Mina böcker publicerar jag själv och de är tyvärr endast på Finska. De innehåller ungefär 60% bild och 40% text vilket kan göra det värt även för en svensk att köpa dem, skrattar Mika.

Har du några pågående projekt?
Just nu koncentrerar jag mig på korpen och på myterna som är förknippade med den svarta fågeln. Jag tog min första bild 1978, det var just på en korp och denna mytomspunna fågel har följt mig sedan jag var en ung grabb.

Vi tackar Mika för pratstunden och ser fram emot hans bildföredrag kl 18:30 på fredagen den 2 november i Kulturen.

Webbplats för Vårgårda fotoklubb