Möten i finnskogarna

Det är lördag eftermiddag och jag slår för femte gången på ett par veckor telefonnumret till en person jag aldrig talat med tidigare och denna gång ringer jag över gränsen till Norge. Den norske naturfotografen Øyvind Antonsen står på tur för en kortare intervju och presentation i vår serie ”Fem frågor”. Jag har googlat och försökt göra min research om Øyvind, men känner mig osäker. Hrm, jag hittar inte direkt mycket information på nätet så jag får väl gå grundligt fram i intervjun istället, tänker jag.

För de flesta här i Sverige är du en relativt okänd fotograf, så snälla hjälp oss, vem är Øyvind Antonsen?
– Ja säg det, jag är en naturintresserad person uppväxt i Osloområdet, men sedan ett antal år tillbaka boende nära finnskogen mellan Elverum och Kongsvinger. Jag lever i närheten av de stora skogarna i gränslandet mellan Norge och Sverige och har slagit mig ner här just tack vare mitt stora naturintresse. Jag fotograferar mycket djur men är kanske ingen typisk djurfotograf utan jobbar mer med djuren i miljöer man inte är så van att se bilder från. Jag är intresserad av mötet mellan människa och natur och som ni kommer att få se är det mötet inte alltid så trevligt.

Det låter spännande, ditt föredrag har du valt att kalla ”Rapport från ett gränsland”, vad kommer det att handla om?
– Det blir en slags uppsummering av mina viktigaste projekt. Det blir en del från det jag kallar Finnskogsprojektet. Det har under många år varit stor frånflyttning av människor från skogs- och brukarsamhällen in till städerna. Djur och natur håller på många håll på att ta över ödelagda hus och gårdar. Det blir också en del djurbilder från lite andra synvinklar, t ex vad miljön och trafiken utsätter djurlivet för. Mitt fokus kommer dock att vara Finnskogsprojektet som för övrigt kommer i bokform 2013.

Djurbilder från andra synvinklar nämner du, vad är det för typ av vinklar?
– För mig är inte alltid den svåra eller otillgängliga djurbilden det intressanta. Folk reser till platser långt hemifrån och sitter i gömslen för att få bilder. Jag tycker en kråka eller räv här hemma är väl så intressant. Det hela beror på sammanhanget.

Har du besökt Vårgårda och naturfotofestivalen tidigare?
Nej det har jag inte. Jag har hört mycket om festivalen i många år men aldrig varit där. Det ska bli spännande. Jag ser speciellt fram emot att se Sander Brostöm som vi lärt känna i norska fototidningar.

När jag sökte information om dig läste jag att du är filosofie doktor i kemi. Du arbetar alltså inte heltid som fotograf?
Nej, jag jobbar ca 70% på högskolan i Hedmark. Jag är forskningsledare för ca 30 personer som både undervisar och forskar inom bioteknologi och andra naturvetenskapliga områden. Alltså ett vanligt arbete som jag trivs bra med. Men övrig tid och lite till jobbar jag gärna med det som mitt hjärta driver mig till och det är naturfoto.

Min pratstund med Øyvind är över och jag ser med spänd förväntan fram mot hans bildföredrag som äger rum kl 14:45 fredagen den 2 november i Kulturen. Ni kan läsa mer om Øyvind på hans webbplats http://antonsen.foto.no/ eller hans blogg http://antonsenfoto.blogspot.no
Läs gärna mer om Natur 2012 på vår webbsida där ni även kan anmäla er till festivalen och bildvisningarna – Hälsar Claes – webbmästare på vgfk.se

Webbplats för Vårgårda fotoklubb