På festivalen för tjugosjätte gången

Vårgårda fotoklubb fortsätter resan att presentera föredragshållarna som kommer till Natur 2012. Idag tog vi ett snack med Thomas Andersson, fotograf och naturvårdare bosatt i Falkenberg och här presenterar vi hans svar på fem frågor!

Kan du beskriva för de som inte känner dig, vem är Thomas Andersson?
Jag är en person med stort natur- och fotointresse, natur sedan barnsben och fotografering sedan tonåren. Jag har jobbat ideellt med naturvård i över fyrtio år. I olika naturvårdsföreningar har jag bland annat lagt ner ett stort jobb på att ringmärka fåglar, återskapa våtmarker och varit delaktig i olika rovfågelsprojekt. Foto och naturvård har gått hand i hand genom åren. Jag är också ordförande i Falkenbergs Ornitologiska förening och medlem i Naturfotograferna.


Har du visat bilder på Vårgårda naturfotofestival tidigare?

Jag har varit på i princip alla festivaler sedan starten, detta blir den tjugosjätte om man ska vara nogräknad, men jag har aldrig haft förmånen att visa bilder där. I vanliga fall visar jag mina bilder lokalt i Halland på fotoklubbar och andra föreningar, men det känns jättekul att få chansen i Vårgårda, lite av en dröm faktiskt.

Vad kommer det att handla om?
Jag och Lars Rosenberg har nyligen givit ut en bok som heter Tidvatten, jag står för bilderna och Lars för text. Vi har samarbetat i många år och har lagt ner 2,5 år på att få boken färdig. Jag kommer i bilder att berätta om den milslånga kuststräckan mellan Galtabäck och Morup i Halland, där stranden är så flack att vattenbrynet ständigt skiftar fram och tillbaka. Boken har fått stort genomslag inte minst från boende i området vilket är glädjande. Vi blev också tilldelade Falkenberg kommuns miljöpris 2011, det är vi väldigt stolta över.

Jobbar du som Fotograf?
Nej, jag har ett vanligt jobb och foto är ett intresse. I vardagen jobbar jag som lantbrevbärare! Att åka runt och dela ut brev gör att man ser många fina platser men tyvärr finns det inga tidsmarginaler för att ta bilder under arbetstid utan det får bli på fritiden.

Hur ser framtiden ut för dig Thomas?
Jag har fått uppdraget av kommunen att skildra när man river Hertings kraftstation och  återställer forsen som en gång fanns på denna plats till vad den en gång var. Jag ska faktiskt dit idag och plåta hoppande lax. I övrigt jobbar jag på som vanligt med foto, naturvård och fågelskådning, myser Thomas.

Vi tackar för pratstunden och hänvisar er som vill veta mer om Thomas till hans webbplats http://utteros.se/ Vi ser givetvis fram mot hans föredrag under Natur 2012 då han kliver upp på Kulturens stora scen fredagen den 2 november Kl 17:30.

Webbplats för Vårgårda fotoklubb