Vårgårda fotoklubb presenterar här hela programmet.
13 nordiska naturfotografer visar bilder i Kulturen under Natur 2013
BILDFÖREDRAG I KULTUREN FREDAG 1 NOVEMBER
12:00 Invigning av Natur 2013 – Vårgårda kommunfullmäktiges ordförande Bengt Hilmersson
12:15 Kristoffer Sahlén – Runt Kringelsbäcken
Kristoffers föredrag är en kärleksförklaring till hans hemmamarker och den mångfald som finns runt knuten. Han visar bilder från välplanerade projekt och berättar småhumoristiska anekdoter när allt inte blev som det var tänkt. Kristoffer är fotolärare på Sundlergymnasiet i Vårgårda samt fotograf på deltid. Han är en inbiten gömslefotograf med fokus på skogens vilda djur och fåglar. Kristoffer är medlem i Vårgårda fotoklubb och Naturfotograferna.
13:30 Jonna Bergström – Under ytan
Jonna presenterar de speciella utmaningarna man ställs inför när man fotograferar under vatten. Hon visar bilder om livet i svenska grodgölar till pelagiska giganter i andra världsdelar. Jonna är en hängiven naturfotograf både på land, i hav och i sjöar. När Jonna fotograferar djur är det mer än bara djuret hon ser. Det är en individ och en fantastisk varelse där hon genom sina bilder försöker förmedla känslan till betraktaren. I naturen känner hon sig fri och kreativ och det är så hon trivs bäst. Hon är flerfaldig svensk- och nordisk mästare i undervattensfotografering och tog ett VM-silver 2011.
14:45 Dag Røttereng – Ö under vingar av stål och fjäder
Ett porträtt av Smöla, en ö längst ut på norska västlandet där Europas största vindkraftspark och världens tätaste havsörnsbestånd finns. Programmet innehåller stillbilder, bildspel, time-lapse och film. Dag kommer även att ge oss en kort inblick i hur time-lapsetekniken fungerar.
Dag har fotograferat i naturen sedan 80-talet, och är medlem i både BioFoto och Norska Naturfotograferna. Han har skrivit en bok om barrskog, och många artiklar om naturen i tidningar och tidskrifter.
16.00 Magnus Elander – Arktis, en värld i förändring
Smältande ishav och krympande glaciärer gör att ingen idag kan blunda för att klimatet i norr har spårat ur. På ett tänkvärt sätt berättar Magnus vad som händer med människor och djur när Arktis i allt snabbare takt tinar upp.
Magnus är yrkesfotograf och författare med särskild inriktning på djur, natur och vetenskap. Han har deltagit i expeditioner och resor till Arktis under nästan fyrtio år och hans bilder har publicerats i National Geographic, BBC Wildlife och Terre Sauvage. Magnus är medlem i Naturfotograferna.
17.15 Bilal Chebaro – Små och stora ögonblick
Med en stor fascination och nyfikenhet för naturen och dess invånare tar Bilal med oss på en resa i färg och form, från de minsta detaljerna till de storslagna landskapen, runt husknuten och långt, långt bort.
Bilal hämtar inspiration och motiv från främst sin närmiljö, men även från sina resor som har tagit honom från Arktis till Antarktis. Han arbetar även med abstrakta motiv och ser naturfoto som en konstform. Bilal är medlem i föreningen Naturfotograferna.
18.30 Stefan Oscarsson – Därför är det så kul att plåta fågel och djur
Man kan plåta bofinkar istället för dårfinkar, trandans istället för disco-dance, eller orrspel istället för fotboll. Frågan är om skillnaden egentligen är så stor.
Stockhomsprofilen ”Osqar” har djur- och naturintresset sedan barnsben och av en slump blev fåglar det dominerande intresset. ”Jag har hamnat i naturen med kamera i näven utan några föreställningar om att kunna förändra världen. Kanske kan mitt förhållningssätt till naturfotografin trots detta bidra till en positiv förändring för fauna och flora runt om i världen? I så fall har mitt pysslande och plåtande i spenaten verkligen en högre mening än att det bara är en ren njutning”. Stefan är medlem i Naturfotograferna.
21.00 Bekantskapsträff på Tånga Hed med buffé inkl. lättöl och kaffe – 200 kr
BILDFÖREDRAG I KULTUREN LÖRDAG 2 NOVEMBER
09:00 Thomas Jågas, Fjällnära ljus – om landet, livet och ljuset
Det fjällnära landskapets ljus har alltid fascinerat Thomas. Varje årstid har sin speciella karaktär. Med ord och bild skildrar han landskapets ödslighet, karghet och mångfalden av liv.
Thomas är biolog och naturfotograf boende i Falun. Han är djupt rotad i den svenska skogen och fjällvärlden där han bildmässigt rör sig från det rent dokumentära till ett friare bildskapande. Thomas är medlem i Naturfotograferna.
10:15 Tom Svensson – Likt en ande
I en av världens största urskogar finns de, men man får nypa sig i armen för att vara säker på att man har sett dem. Dessa skogar med sin rika biologiska mångfald är nu hotad!
Tom är en ”bevarandefotograf” som vill fästa vårt fokus på den biologiska mångfaldens betydelse. Tom är medlem i Naturfotograferna och i International Environment Photographers Association (EPA)
11:30 Ingebjørg Fyrileiv Guldvik – Ett år med bländare 2.8
En resa i de nära landskapen. Tid och plats är frånvarande men ljus, färger och form är de viktiga elementen. Bilderna som är både konkreta och mer abstrakta presenteras i en årlig cykel.
Ingebjørg är 25 år gammal och kommer från mellersta Norge. Hon beskriver sig som blid, mån om detaljer och naturromantiker. Hon är utbildad i visuell kommunikation och blir lätt betagen av storlagen natur och visuella upplevelser. Ingebjørg är medlem i Biofoto och norska Naturfotograferna.
13.30 Magnus Lindbom, Vildmarken – mitt andra hem
En personlig berättelse om vild natur och hur hans upplevelser i de orörda landskapen har påverkat honom som människa och fotograf. Om det enkla livet och om eufori, tristess, glädje, rädsla, inspiration och mening i det vilda.
Magnus har hållit på med landskapsfotografi i drygt tio år och har en stark dragning till den nordiska fjällvärlden och Island. Magnus driver ett företag som arrangerar workshops och fotoresor i norden.
14:45 Ole Jørgen Liodden – Magiska ögonblick
Ole Jørgen tar oss med på en fotografisk resa från Svalbard i norr till Antarktis i syd.
Ole Jørgen har en förkärlek till våra polarområden. Detta har bland annat medfört att han varit på 18 fotoexpeditioner på Svalbard och 5 på Antarktis vilka bjudit honom många magiska möten med fåglar och djur.
Han har givit ut flertalet fotoböcker, den senaste, som handlar om att fotografera fåglar och djur kommer under året ut på svenska. Ole Jørgen är medlem i norska Naturfotograferna.
16:00 Prisutdelning i bildtävlingen samt Bildernas stad
17:00 Patrik Leonardsson – Tjugo år i naturfotografins tjänst
En liten summering och tankar kring hans egen och naturfotografins utveckling under tjugo år. Patrik berättar hur hans väg har varit samt hur han sett på sin omgivning, både fotografiskt och kollegialt. Ett kort bildspel, Vinter i ett sommarlandskap, följs av en föreläsning till bilder.
Patrik är från Halmstad med Halland som sitt huvudsakliga arbetsfält. Han är författare till fem böcker och medlem i Naturfotograferna samt Photonatura
18:00 John Hallmén – Respektlös makrofotografering
John beskriver hur man med experimentlusta, ny teknik och respektlöshet inför etablerade föreställningar kan få bättre makrobilder utan att det för den skull blir dyrt eller speciellt svårt!
John är en hängiven och innovativ insektsfotograf som med hjälp av den nya kameratekniken visar upp krypens värld. Han utsågs 2013 till årets naturfotograf av Naturvårdsverket och är just nu aktuell med boken Kryp samt en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet.
21:00 Middag på Tånga Hed, med grillbuffé inkl. 1 starköl el 1 glas vin, kaffe & kaka – 250 kr
Biljetter kan du beställa här: http://109.73.165.49/~vgfkse/festivalen/natur-2013/anmalan/
Evenuella osålda biljetter säljes i dörren strax före varje föreställning