Tar uppdraget på största allvar

Tore Hagman är fjärde fotograf att grillas i vår serie ”Fem frågor”. Då jag jag når Tore hemma på gården strax utanför Vårgårda har han fullt upp. Inhyrda snickare ska instrueras så allt i ombyggnaden blir rätt och de sista bilderna till en ny bok ska lämnas in nästkommande dag. – Det är mycket nu, men ett par frågor hinner jag allt med säger Tore.

Tore du är siste man ut under festivalen och ditt bildspel kommer att sätta punkt för årets festival. Vad är dina känslor inför detta?
– Jag var tretton år när jag började fotografera och gick med i klubben och har besökt i princip varje festival. Trots att jag är gammal i sammanhanget så tar jag uppdraget på största allvar och vill bidra till helheten, det ska bli riktigt kul att runda av årets festival. Lagom till sista bildföredraget brukar ju publiken vara lite trötta så vi får väl se om jag kan ”väcka dem till liv” med något som sticker ut, skrattar Tore.

 

Du kommer att göra nedslag i dina fotografiska dagböcker. ”Dagar att minnas” kallar du ditt föredrag, vad har vi att se fram emot denna gång.
– En vandring i tid och rum, jag kommer att variera nytagna bilder med alster som folk förknippar mig med. Det blir landskap, växter, djur och människor.

Du har ju varit med ett tag, är det svårt med urval och upplägg inför en bildvisning på hemmaplan?
– För mig är det inte viktigt att visa mina bästa bilder utan att kunna visa en helhet som gör att det blir intressant. Man bör ha variation och samtidigt kunna överraska betraktaren med något som sticker ut.

Har du någon koll på vilken gång i ordningen du står på scen under festivalen?
– Nej det har faktiskt inte, det var ett bra tag sedan jag visade bilder. För ett par år sedan fick jag hals över huvud hoppa in när en annan blev sjuk men det är ju inte alls detsamma som att planera en visning i god tid. Denna gång har jag gott om tid att sätta ihop ett program och i höst gör jag en tvåveckors resa norröver så det kan eventuellt bli lite nytaget om jag har tur.

Vad tror du höjdpunkterna blir under årets festival?
– Den nya tekniken gör fotografering tillgänglig för fler än någonsin och jag tror aldrig tidigare det tagits så mycket högkvalitativa bilder som idag. Kvaliteten på bilder som passerat revy under alla år i Vårgårda har varit fantastisk och för varje år har den blivit bättre. Det jag tycker är det bästa med årets festival är just det nordiska urvalet av fotografer. Vi har haft spektakulära besök från andra länder genom åren men jag vidhåller att det bästa vi sett i Vårgårda kommit från norden. Personligen är jag väldigt nyfiken på de två norrmännen som kommer. De är de enda jag personligen inte tidigare sett vilket är spännande. Utställningarna är alltid trevliga att gå runt och kika på och jag går säkert en vända i fabrikantutställningen också, trots att jag vet att det kan bli dyrt 🙂

Vi tackar Tore för pratstunden och ser fram emot hans föredrag lördagen den 3 november i Kulturen kl 18:00. Besök gärna Tores webbplats http://torehagman.com/
Glöm inte att boka in dig på Natur 2012 – lättast gör du det genom vårt anmälningsformulär som du hittar HÄR!

Webbplats för Vårgårda fotoklubb