Vårgårda Fotoklubb besöker Kinnekulle

Fr. v. Günther Dippe, Göran Brengesjö, Anne-Cathrine Cammersand, Inger Palo, Ivar Edvinsen och Thore Lundkvist
Naturfotografering och fysisk distansering går utmärkt att kombinera!
Under ledning av orkidéexperten Ivar Edvinsen träffades fem av Vårgårda Fotoklubbs medlemmar vid Västerplana kyrka på Kinnekulle lördag den 13 juni i pandemins år 2020.

Under dagen guidade Ivar oss bland Kullens orkidéer och övriga växter och vi fick ta del av hans gedigna florakunskaper. Ramslöken var i stort sett överblommad men Guckuskon hästskoformade läpp lyste fortfarande gult. På engelska heter den lämpligt nog ”Lady’ slipper”. I Sverige har vi en art i släktet Guckuskor men det finns ytterligare 57 arter runt om på jorden.

Vår dag på Kullen avslutades på Österplana Hed som till del består av ett alvar. Normalt förknippar vi alvar-biotopen med Öland och även Gotland men på Kinnekulle finns en rest som pga av den underliggande kalkstensplattan och betningen har behållit sin alvars-karaktär.

Sverige kan ståta med två tredjedelar (665 kvkm) av samtliga alvarsmarker på jorden. Ölands Stora alvar är därför inte helt oväntat med på Unescos världsarvslista.
Mer information om Alvars-marker.

Det är en säregen liten värld med mycket speciell vegetation som finns på Österplana hed. Vi hann bara se en bråkdel av alla de blommor och insekter som finns här. Men det blir säkert fler återbesök till detta 306 m höga och märkliga platåberg som med sin speciella siluett syns ända från Åmål på andra sidan Vänern.

Förutom deltagarnas bilder bidrar Ivar med en pdf där de flesta av de växter som vi stötte på under dagen finns i bild och med namn.

Vi tackar för utomordentlig guidning och en trevliga dag på Kullen!

Webbplats för Vårgårda fotoklubb