Höstprogram 2016

12 september – Viktor Sundberg

Passion, inspiration, känslor och ett gäng naturbilder
Viktor Sundberg/N är född 1977 i Echuca, Australien och uppväxt i både England och Sverige. Numera är han bosatt i Mölnlycke, strax utanför Göteborg. Han började fotografera i slutet på 90-talet och är semi-professionell fotograf, författare och utbildare sedan 2002. Fokusområden inom naturfotografi är landskap och fåglar. Landskapen växlar mellan dramatik och fridfullhet men samspelar ofta med vatten på ett eller annat sätt. Som ung spenderade Viktor somrarna bland klippor och hav i Bohuslän. Därför känner han en speciell relation till just dessa landskap. Bilderna är i regel fotograferade med en dominerande förgrund för att skapa djup samtidigt som kompositionsregler aldrig står i vägen för hans kreativa beslut. Med sina bilder på fåglar försöker Viktor fånga en känsla snarare än att dokumentera. Själva arten har alltid varit av mindre betydelse.

Viktor är en flitig föredragshållare och är publicerad i bland annat Camera Natura, Fotosidan Magasin, Digital Photographer (UK) och på Canons hemsida. Viktor är medlem i Naturfotograferna och är även styrelseledamot i PhotoNatura.
Viktor tänker visa landskapsbilder från sina favoritplatser samt ett urval av fågelbilder. Han kommer dessutom prata om sin stora passion för fotografi, vad som inspirerar honom, hur han lärt sig känna en trygghet i sitt fotograferande samt hur han tänker då han fokuserar på att fotografera känslor istället för fysiska motiv.

26 september – Jimmy Runsteen och Per Berger

Jimmy och Per från Alingsås Fotoklubb kommer att visa bilder med blandade motiv, samt prata lite om Alingsås Fotoklubbs verksamhet. Bl.a. visar Per lite sportbilder och Jimmy några bröllopsbilder.

9 oktober – Fotoutflykt med Håkan Nunstedt

Klubbmötet med bildvisningar den 10 oktober kommer att ersättas med en fotoutflykt för våra medlemmar till Hunneberg söndagen den 9 oktober, där Håkan Nunstedt kommer att guida oss.

För gemensam avfärd ses vi utanför klubbens lokaler klockan 09.00. För er som åker direkt ses vi. kl 10.00 vid Prästeklev på Hunneberg. Kör upp för backen upp på berget och stanna vid bommen/kartan där. Ta på oömma kläder, stövlar rekommenderas. Ta också med eget fika. Väl mött!

24 oktober – vår medlem Gunnar Berglund

Kameran, bilden, livet – dokumentation, estetik, kontemplation 
Gunnar kommer att visa en mix med tidiga bilder från ungdomens fotografiska sökande till dagens fotografiska fortsättning.  Kameran och bilden har varit hans följeslagare sedan barnsben. Tidigt hade Gunnar en föreställning, en stark känsla, av att han måste dokumentera sitt liv och det som händer runt honom. Livet var en engångsföreteelse som var alltför stort och värdefullt för att inte på något sätt hållas kvar – Gunnar hade visionen att det långt senare kunde bli en rikedom att plocka fram bilderna från livets olika skeenden. Gunnar kommer att ge exempel på hur hans fotande började och vad som blev en uppmuntran att vandra vidare i fotografins underbara värld.

Naturen hänför med sin mäktiga men också sköra skönhet. Den är numera den främsta inspirationskällan. Det är som att linjer, former och färger svarar på något som finns djupt inne i själen. När Gunnar ser genom sökaren stannar allt, ett fenomen som många känner igen och bejakar i en tid av snabb kommunikation och överflöd av intryck. Även etablerade fotografer upplever samma sak. I Camera Natura 2/2016 skriver  Pål Hermansen: ”Fotograferandet tillåter oss att frysa och behålla tidsfragment som annars skulle passera förbi som vattenmolekyler i en vild älv.” Så mycket bättre behöver det inte sägas.

Gunnars fotograferande har inga ambitioner att förändra världen – det finns så många andra som är bättre skickade för det. Men det förändrar hans egna, inre värld till det bättre. Gott så. När Gunnar är på väg ut i naturen med en följeslagare säger han ofta: ”Nu går vi ut och låter oss hänföras.” 

21 november – Jürgen Lukas samt Medlemsbilder

Ett år vid Rådjursgläntan 
Jürgen Lukas 67 år och född i Tyskland bor numera i Upphärad. Jürgen började med naturfotografi på 80-talet, efter att ha sett sin första älg i den fria naturen. Hans fotografiska motiv är fåglar och djur, de senaste åren framförallt rådjur. Jürgen sitter många timmar i gömsle och väntar på det rätta ögonblicket för en bra bild. Hans fotografiska specialområden är fåglar i aktion med hjälp av infraröd-fotocell och blixtar. Bildspelet består av många bilder ifrån gömsle, samt naturens skådespel med motiv från hans nya hembygd. Medlemmarnas bilder tittar vi på och diskuterar efter fikat.

5 december – Avslutning med Tore, Lenny, Robin och Christer

Våra medlemmar Tore,Lenny, Christer och Robin visar bilder från deras gemensamma resa till Lofoten. Claes Hillén kommer att köra den uppskattade Tipstolvan.

==========================================================

Nedan bildvisningar har varit under våren 2016. TACK ALLA

Måndag den 1 februari, Ola Högberg – Kring Västergötlands berg

Ola Högberg från Fristad har varit medlem i Vårgårda fotoklubb i många år och medverkat med flera bildvisningar i klubben. Sedan 2010 har han gett ut tre böcker, den första från Tjurpannan i Bohuslän och de två senaste från Västergötlands marker. Fokus har varit både natur med fåglar, blommor och landskap, och även geologi och historia.

Programmet om Västergötlands berg handlar framför allt om naturupplevelser på och omkring några av landskapets många fascinerande berg. Hökens ås i öster har en spännande vildmark och fina naturreservat. Billingen, Kinnekulle, Halle-Hunneberg är andra spektakulära berg med fin fauna och flora. Tips om olika besöksmål serveras och en och annan historisk återblick kanske dyker upp.

Måndag den 15 febr, Håkan Nunstedt – Möten med älgar, kronhjortar och annat

Håkans naturfotografiska specialområde är fåglar och däggdjur, framför allt älgar. Att sitta en tidig höstmorgon i kanten av en myr och vänta med förhoppningen att någon älg ska komma ut på myren, är något han tycker är en härlig utmaning. Detta älgintresse har lett till att han i mars 2015 gav ut fotoboken ”Möten med älgar” där han samlat några av alla de fotografiska upplevelser han haft med dessa fantastiska djur.

Under bildföredraget vill Håkan försöka förmedla vad naturfotograferingen innebär för honom personligen. Det kommer att bli en hel del möten med älgar, kronhjortar och rådjur men också upplevelser på tjäder- och orrspel. Då och då kommer också foton av naturstämningar att passera i bildprogrammet.

Måndag den 29 februari, kl. 19 årsmöte och därefter:

Björn Albinsson – Fånga ögonblicket

Björn är medlem i Vårgårda Fotoklubb och kommer att visa bilder både från Sverige och från flera av sina resor till andra länder. Eftersom att han har pippi på fåglar så kan vi lova att det blir en och annan fågelbild på föredraget. Det kommer också lite annat från vår underbara natur, såsom macro, djur och landskap.
Måndag den 14 mars, Thomas Johansson – En resa att minnas

Thomas är uppvuxen i Örebro. Efter att ha målat akvarell på sin fritid började han med naturfotografi år 2007. Thomas vill förmedla en känsla med sina bilder, en känsla som ska locka till tankar om och längtan till naturen.  Han kommer att visa bilder från bl.a. Bergslagens djupa skogar och bäverrike vattendrag, Svalbard, Okavangodeltat och Kalahariöknen. Det blir en resa att minnas!

TISDAG den 29 mars, Lena Martinsson och Ulf Lofterud


Från stort till smått
Lena Martinsson är medlem i Vårgårda Fotoklubb och har visat bilder vid några tillfällen på klubbmöten tidigare. Lena brinner för makrofoto, gärna med mycket färg. Fotar oftast i närområdet, i den egna trädgården finns många motiv: blommor, spindlar och abstrakta ting är något som gärna fastnar på kameralinsen. Lena kom sommaren 2015 på andra plats i en fototävling och blev publicerad i National Geographic, och hade även med en bild på Bildernas Stad i Vårgårda 2015. Lena kommer att visa en blandning av bilder, och hoppas kunna inspirera andra till upptäcka makrofoto. Det kan även bli en och annan bild där hon har tagit ett kliv bakåt och fångat lite landskap.

Ulf Lofterud-Äventyr & Upplevelser från norr till söder

Ulf Lofterud

Ulf är medlem i Vårgårda Fotoklubb sedan 1973, där han också är kassör. Han är i botten fältbiolog från unga år och är nyligen pensionär med allt vad det innebär. Ulf har många intressen såsom foto, mc, kajak och har nyligen inskaffat en husbil som han kommer att köra runt med. Han är i grunden ”naturromantiker” med bild som bonus.

Måndag den 11 april, Tore Hagman – Året runt med kameran 

Tore Hagman visar en serie bilder som är hämtade från såväl i hembygden som från resor både söderut och norrut. Det blir bilder av landskap, men också av djur, växter och fåglar. I sitt uppdrag som fotograf ägnar sig Tore åt såväl estetiska som rent dokumentära motiv. Han kommer att berätta om sitt sätt att arbeta, hur han tänker rent fotografisk och hur han använder sina bilder i olika projekt. Han är starkt engagerad i det som rör hembygden och det västgötska landskapet och har följt förändringarna med kameran i mer än ett kvarts sekel.

Måndag den 25 april, Anette Seldén – Island

Anette Selden
Naturfotografen Annette Seldén har under två års tid samlat bilder och filmer från sammanlagt sju Islandsresor vid olika årstider, både till fots, från luften och under vattenytan, med kameran som ständig följeslagare.
Följ med henne på ett spännande äventyr i en berättelse där betraktaren tas med på annorlunda och spektakulära upplevelser blandat med storslagna landskapsbilder.
Annette har sysslat med naturfoto i ungefär tjugo års tid och har en stor bredd på sina naturbilder. Hennes främsta motivområde är landskap med inriktning på Skandinaviska fjäll och Arktisk natur. Hon älskar friluftsliv och äventyr och paddlar gärna kajak, åker skidor, vandrar eller cyklar när hon är ute och fotograferar. Annette är medlem i Naturfotograferna och i Photonatura.

Måndag den 9 maj, Tore Johansson – Transsylvanien

ToreTore Johansson är bördig från Gudhem och Falköping men bor idag i Skövde. Hans fotograferande kom igång i början på 90-talet då han som ornitolog tyckte det var trevligt att kombinera de två intressena.  Tore är medlem i både Stenstorps och Skara fotoklubb och fotograferar gärna äldre människor i genuin i miljö men även en hel del naturmotiv. En plats som jag ofta återvänder till är Trandansen vid Hornborgasjön. Han har också genom åren besökt länder som Kina, Polen, Lettland, Tjeckien, Italien med flera.
Tore kommer att visa bilder från en fotoresa till Transsylvanien i norra Rumänien som han gjorde tillsammans med Skara FK våren 2015.

Webbplats för Vårgårda fotoklubb