Vårprogram 2018

Vårens programkvällar utspelas i klubblokalen på tisdagar kl. 19:00 där inget annat anges.  Kvällarna kommer oftast att bestå av två delar: en bildvisning, fika och därefter en aktivitet av något slag. Varmt Välkomna alla medlemmar!

(Är du inte medlem men nyfiken på klubben är även du välkommen att besöka oss, klubblokalen finns i Kommunhuset i Vårgårda, Kungsgatan 45)

 

Vecka 17 tisdag den 24 april:

Bildvisare Lisa Sihlberg -Expedition Naturskydd

Lisa Sihlberg är naturskyddsfotografen och Sveriges första ambassadör för Tamron och Lowepro, som har dokumenterat utrotningshotade elefanter på Sumatra och de vilda orangutangerna i de sista regnskogarna på Borneo. Som utbildad naturvårdare i grunden är hon fotografen som tar kameran till vapen för att uppmärksamma de hot som vår natur och våra arter dagligen utsätts för, och lär ut vikten av att bevara vår fantastiska planet. Lisa berättar om hennes expeditioner på ett positivt och inspirerande vis och nytt för i år är hennes expedition till Lofoten tillsammans med det nystartade initiativet Stay Wild Collective. Följ hennes expeditioner på sociala medier:  www.lisasihlberg.comInstagram/lisasihlberg, Facebook/sihlbergconservation ”

Efter kaffet kör vi medlemmarnas bilder:
Alla som vill och har lust tar med 3-10 bilder på ett pinne-minne. Temat för dagen är Nära/närhet vilket kan betyda att makrofotograferna riktigt kan grotta ner sig. Men vi vill gärna se landskapsfotografernas små landskap, djur och fågelfotografernas närbilder (läs köttbilder) eller varför inte närbilder på människor, bilar, tågbanor eller vad det nu kan tänkas vara. Alla filer laddas in i en presentation och var och en kommer fram och berättar lite om sina bilder. Var inte rädda att ta med bilder så blir kvällen mycket roligare.
Väl mött på tisdag!


Tidigare Visningar våren 2018

Vecka 5 tisdag den 30 januari:

Bildvisare Kent Storm – Gryning och lite mer

Kent har fotograferat natur sedan mitten av 70-talet. Från början var det älgarna på Halle och Hunneberg som lockade och fortfarande är han ofta på dessa platåberg och njuter av naturen. Även den svenska fjällvärlden har lockat och Kent har vandrat i Sarek 15 gånger. Att vistas i naturen är för något som är en upplevelse av lugn men också spänning och inte minst en avkoppling från vardagens stress. För honom kommer alltid upplevelsen i första hand och bilden i andra hand. Kent är mestadels ute i naturen för att få den rätta upplevelsen och sitter sällan i bilen och fotar. Höjdpunkterna under året är nätterna och mornarna på tjäder och orrspelet, den ljusa juninattens färd mot morgon samt hösten hjort och älgbrunst. Kent är sedan många år ansluten till bildbyrån Naturbild och har publicerat reportage i flera tidskrifter bland annat Camera Natura. Något han saknar är den etiska diskussionen kring naturfotografering. Hur mycket är en bild värd i jämförelse med den störning man gör som naturfotograf?

Efter fikat: Lightroomtips / Printa en bild

Vill du få några tips / har du några frågor kring Lightroom så ta med dessa till klubben denna kväll. Vill du printa en bild så ta med den/dem på ett USB – helt färdigställda – så får du hjälp med att printa till självkostnadspris. OBS! Bilderna ska vara helt klara för att alla ska få chans att printa.

Vecka 7 tisdag den 13 februari:

Två Bildvisare: Tore Hagman samt Anne Ohlsson

Tore Hagman ser sig själv som fotograf med ett brett motivområde även om naturen haft ett dominerade fokus i femtio år. Landskap och småbrukarliv går som en röd tråd genom hans fotografiska verksamhet. I allt större utsträckning har han intresserat sig för hur den egna hembygden förändrats under senare tid. Han lockas av att skildra det som blir skärningspunkt mellan människa, landsbygd och samhälle. Ibland har bilderna en ironisk ton, ibland en allvarsammare. Att se det vardagliga och göra bra fotografi av det är en uppfodrande utmaning. Oftast handlar det inte om vad man fotograferar, utan hur, menar Tore Hagman.

Anne Ohlsson visar bilder från sina två hemmapärlor, Säveån och Flatholmen tillsammans med bilder från när och fjärran bland annat från en resa till Svalbard 2017. Anne är relativt ny med digitalkameran och har två år bakom sig med denna nya teknik.

Vecka 9 tisdag den 27 februari:

Bildvisare Anette Seldén – Landskap som berör

Anette är född1967, infödd hallänning i den norra delen av länet, och är självlärd fotograf med naturen som huvudmotiv. Hennes främsta motivområde är landskap med inriktning på arktisk och skandinavisk natur. Under senare år har undervattensfotograferingen tagit fart och även under vattenytan är det landskapsfotograferingen som dominerar.  Anette är en utpräglad frilufts och äventyrsfotograf och paddlar gärna kajak, dyker, vandrar, skidar, åker skridskor, flyger eller cyklar när jag arbetar med bild och filmdokumentation. Den stora dragningskraften som finns i mig är att dels ynnesten och tacksamheten att få vara med om fantastiska naturupplevelser, dels glädjen att få förmedla något som få har möjlighet att själva uppleva. I föreläsningen Landskap som berör kommer betraktaren att få följa med på en tidsresa och personlig betraktelse genom mina år med kameran.

Efter fikat: Medlemmarnas Bilder – Tema Ljus

Vi kommer återigen att ha en gemensam bildvisning med medlemmarnas bilder. Syftet är att vi ska ha en fin stund tillsammans där vi delar med oss av våra bilder och vårt bildskapande. Visningen kommer att ske under avslappnade och trevliga former, där fotografen får möjlighet att berätta lite om sina bilder. För att detta ska bli möjligt vore det bra om varje medlem som vill visa bilder, tar med sig ett USB med 1-5 av sina bilder. Bilderna ställs till 1080 pixlar på höjden för att passa projektorn.

 

Årsmöte -vi välkomnar alla våra medlemmar! Det är inget farligt och mötet brukar vara relativt snabbt avklarat.

Bildvisare Christer Karlsson – Höjdpunkter

Livet är en resa och det gäller att skapa andrum för att hinna njuta av dess höjdpunkter säger Christer. Följ med på en bildresa där vi delar de finaste stunderna i sökandet efter ljusets skiftningar. Vi startar i makrofotograferingens lilla universum, reser vidare till västkustens öppna landskap och landar i vackra bergslandskaps höjdpunkter. Hans bilder och tankar blir tillsammans en berättelse om livet i stort och smått. Låt oss tillsammans njuta av ”Höjdpunkter”. Christer delar med sig av tips och erfarenheter från sitt fotograferande. Christer är ordförande i AstraZeneca Gothenburg Photo Club, har varit publicerad i Camera Natura samt bildvisare och utställare på den årliga naturfotofestivalen i Vårgårda. Christer deltager även i fototävlingar med sina bilder och han arbetar som projektledare inom forskning och utveckling på AstraZeneca.

Vecka 13 tisdag den 27 mars:

Bildvisare Inger Palo – Mörkt Kallt och Lite Ljus 

Väldigt mörker och lite kyla kännetecknar vintern som varit, vilket kommer att synliggöras på Ingers bildvisning. Då längtar vi efter lite ljus! Det blir en blandning av mobil- och kamerabilder, såväl från hemtrakterna i Bitterna som “Blöteborg” dit hon pendlar nästan dagligdags till sitt arbete. Rena rutor kännetecknar inte Ingers repertoar, så var beredda på många välfyllda bilder med mycket linjer och “brôte”, kanske t.o.m lite röriga! Inger har varit bildvisare tidigare på VGFK, men även deltagit i 20×20 på Vårgårda Naturfotofestival. Hon har vid flera tillfällen haft utbildning i redigering av bilder på mobiltelefonen, samt deltagit på fotoutställningar i bl.a. Falköping, Vedum och Bitterna och som medlem i VGFK på Naturfotofestivalen i Vårgårda.

Efter fikat: Bokprat med Tore Hagman

 

Vecka 15 tisdag den 10 april:

Bildvisare Ulf Lofterud – Upplevelser och Äventyr

Ulf är medlem i Vårgårda Fotoklubb sedan 1973 och är sedan unga år
fältbiolog där naturintresset startade. Han är nu pensionär med allt vad det innebär och har många olika intressen, där fotografering samt alla djurs beteende står högt.
Att få resa runt med husbilen till fjällen i Sverige och Norge, för att
vandra eller cykla ut i, och njuta av de upplevelser och äventyr som
bara finns där för att upptäckas är numera min passion säger Ulf.

Efter fikat: Printa en bild till självkostnadspris. Ta med en färdigställd bild på ett USB.