Vårprogram 2017

NYHET för i år är att alla klubbmöten sker på tisdagar i stället för som tidigare måndagar. Mötena startar klockan 19.00 där inget annat anges. Varmt välkomna!

Ingemar Pettersson – tisdag 31 januari

Naturen som medicin

Jag har haft ett brinnande naturintresse sedan 8-10 års ålder och detta har följt mig som en röd tråd genom livet. Jag fick min första egna kamera vid 12-13 års ålder och kameran har sedan dessa varit en ständig följeslagare. Vid 20 års ålder omkullkastades hela mitt liv då jag insjuknade i cancer. I samband med ett flertal stora operationer bröt även den livslånga sjukdomen reumatism ut i kroppen. Naturen gick från att vara ett hobbyrum till ett mentalt vilorum, banden till naturen som redan var starka blev om möjligt ännu starkare. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna och jag är nu frisk från cancern men är begränsad av min ledsjukdom.

För mig har bilden aldrig varit det viktigaste utan resan dit, en resa som aldrig handlar om mil utan tid som spenderas i naturen. Nu är naturen inte bara mitt mentala vilorum utan även mitt kontor. Den färdiga bilden har blivit viktigare då den idag ställer smör och bröd på matbordet. På grund av min hälsa så har jag aldrig kommit till barndomsdrömmen Alaska men det finns så oerhört många spännande upplevelser på hemmaplan. Jag brukar aldrig ge mig ut på längre resor än jag ganska så omgående kan ta mig hem på några timmar vilket brukar innebära upp till 25 mils resväg. Bildvisningen kommer att handla om detta som finns hemmavid som kanske många missar. Jag har vigt de sista sju åren åt de vita älgarna vilka kommer att spela en viktig roll i föredraget.

Bengt Öberg – tisdag den 14 februari

Romernas vardag och Konsten att se

Jag heter Bengt Öberg och har arbetat som pressfotograf. Först på Aftonbladet och sedan GT i Göteborg. De senaste 30 åren på Bohusläningen i Uddevalla. Eftersom jag i mitt dagliga värv mest fotograferat människor i en eller annan situation, har jag, åtminstone tillfälligt hamnat i en period där jag dras till natur och landskapsfotografering. En kontrast till det mer hektiska nyhetsfotograferandet.

Del1: Romernas vardag i Rumänien – allt emellan soptipp och förskola.

Hösten 2013 fick jag möjlighet att följa med Erikshjälpens representanter till Rumänien för besök hos ett par hjälporganisationer som arbetar på plats för att skapa en drägligare situation på plats för Romerna. En oöverstiglig uppgift kan tyckas. Vi besökte allt ifrån bebodda soptippar till fungerande förskolor. Det råder stor skepsis till journalister och fotografer varför jag försökte dölja min stora Nikon och i stället jobba med en liten Fuji.

Del 2: Fotografera – konsten att se. Tankar och erfarenheter efter 35 år som pressfotograf.

Spegellöst, fullformat, storformat. 16, 24, 36, 50 megapixel. 100 aktiva autofokuspunkter på längden och tvären. Bugfixar, firmware, ny software hela tiden. Backup på backupen. Nya RAWuppdateringar. 8, 16, 32 bitar. Hur vill vi ha det? Vart är vi på väg och vad vill vi åstadkomma med vårt fotograferande? Efter pausen tänkte jag dela tankar kring hur vi, eller åtminstone jag, tänker om bilder och teknik med tanke på den explosiva utveckling som hela tiden pågår. Stort ämne men det kan vara väl värt att reflektera över i alla fall.

Gudrun Nilsson – tisdag 28 februari

Vildbin i Dalsland

Naturen har alltid intresserat mig. I tonåren började jag fotografera. Mina tidiga studier fick biologisk inriktning med tonvikt på botanik. Det blev många färgdiabilder tagna på växter och växtsamhällen, i synnerhet i samband med resor.

Efter ett längre uppehåll började jag fotografera igen när den nya digitala tekniken kom. Det blev bilder med varierat innehåll, men naturbilderna har hela tiden tagit stor plats. Eftersom jag bor i Ånimskog, Dalsland är merparten av mina bilder tagna där.

Så blev jag pensionär och fick mer tid att ägna mig åt foto. En försommardag 2012 hände något som har förändrat mycket. Aklejorna blommade i trädgården. Jag fotograferade och av en slump råkade jag få med några humlor på bilderna. Intresset för vildbin hade vaknat och det har bara växt efter hand. I början fotograferade jag nästan enbart humlor, men snart kom även de övriga vildbisläktena (solitärbina) med i bilden. Vildbinas levnadsvillkor och beteenden fascinerar. Mycket av det jag inte visste tidigare, har jag upptäckt på mina bilder när jag har förstorat i datorn. Vissa solitärbin är små, ibland bara ca 4 mm långa och de flyger fort. Det gäller att lära sig upptäcka att något händer och att då vara snabb med kameran. Fototeknik, bildbehandling och artkunskap har fått gå hand i hand. Det finns hela tiden nya saker att lära. En och annan spännande upptäckt har jag gjort under resans gång. Jag kommer att berätta mer under bildvisningen.

Årsmöte och Utskriftskväll – tisdag den 14 mars

Vi inleder kvällen med vårt Årsmöte, därefter är det kort paus med fika och sedan utskriftskväll.  Under vårens tre första klubbmöten finns det möjlighet att skriva upp sig på en lista som kommer att finnas i lokalen, och då det är begränsat med tid för utskrift är först till kvarn som gäller. De som skrivit upp sig på listan kan denna kväll skriva ut 1-2 bilder per medlem till självkostnadspris. För att det ska gå så smidigt och bra som möjligt tar man med sig ett USB-minne med 1-2 högupplösta och färdigskärpta bilder för utskrift. Mer info om detta under föregående klubbkvällar.

Vi ser fram emot en trevlig kväll tillsammans där vi tittar på varandras utskrifter, allteftersom de skrivs ut och delar med oss av våra fotostunder.

Bilder från Rondane – tisdag den 28 mars

Några av våra klubbmedlemmar samt deras fotovänner visar några bilder från deras senaste resa till Rondane nationalpark, i september 2016. Resan bjöd bland annat på vackra höstfärger och sjörök under tidiga morgnar. Nationalparken ligger i högfjällsområdet Rondane mellan Gudbrandsdalen och Atnadalen. Den inrättades 1962 som Norges första nationalpark, och där finns bland annat 10 bergstoppar som är högre än 2000 m. Ändå är nationalparken lättillgänglig och vandringslederna är många.

Medlemsbilder – tisdag den 11 april

Vi kommer att ha en gemensam bildvisning med medlemmarnas bilder. Syftet är att vi ska ha en fin stund tillsammans där vi delar med oss av våra bilder och vårt bildskapande. Med hjälp av bilderna som skickas in digitalt görs ett enkelt bildspel som visas under kvällen. Visningen kommer att ske under avslappnade och trevliga former, där fotografen får möjlighet att berätta lite om sina bilder. Exempelvis var och när man tog dem, och eventuellt vilket budskap/tankar man ville förmedla med bilden/bilderna.

För att detta ska bli möjligt behöver vi få in 1-5 bilder per medlem som planerar att komma den kvällen. Temat är helt valfritt från varje fotograf. Bilderna ställs till höjd 1080 pixlar för att passa projektorn innan de skickas in.

Maila era bilder till miaolovsdotter@gmail.com senast lördagen den 1 april. Namnge varje bild med namn och nummer i den ordning ni vill att bilderna ska visas. Ex mia_olovsdotter_1, mia_olovsdotter_2

Agneta Dellefors Rydén – tisdag den 25 april

Min fotoresa

Jag kan fängslas av den lilla husflugan som vid närmare betraktelse förvandlas till en hårig, skräckinjagande best. Jag gillar att föreviga den vackra naturen och jag tycker om att leka med ljuset och försöka fånga själen i det arrangerade porträttet. Men det är nog, trots allt, det oarrangerade gatufotot som jag fascineras mest av. Det är en spegling av själva livet, det omedvetna och det äkta, som jag tycker är vackert och spännande. Du skapar historia för eftervärlden genom att föreviga kläder, frisyrer och kvarter. Kanske hinner mitt motiv upptäcka mig, men det är sekunderna innan eller efter som kan skapa det där magiska ögonblicket.

Jag hade en utställning på Scandinavian Photo i januari 2016, som jag kallade Uttryck-Intryck-Avtryck och som alltså speglade ögonblick från de offentliga platserna i olika delar av världen. Jag vill berätta om min fotoresa som började redan på mitten av 80-talet med min första analoga systemkamera och min resa som bara fortsätter. Tillsammans med min kamera har jag aldrig tråkigt.

Avslutning/utflykt – lördag den 6 maj

I år blir det inte som tidigare en Grillkväll som avslutning på vårterminen, i stället åker vi på en utflykt någonstans på västkusten. Exakt vart eller när är inte beslutat, ni är varmt välkomna med förslag, men det blir garanterat en heldag med tidig avgång. Mer info på klubbkvällarna, och framledes även på weben och Facebook.

Hoppas vi ses alla kvällar gör Vårgårda Fotoklubb!

 

Webbplats för Vårgårda fotoklubb